В МОБАЛ правят модерна реанимация

Публикувано на пн, 2 февр. 2015
714 четения

Д-р Пламен Маринов

Кипи усилен ремонт, отделението е пълно с работници. До два месеца МОБАЛ трябва да има нова реанимация.

Ремонтът в реанимацията на областната болница във Велико Търново е в разгара си, помещенията се преустройват основно. Ще имаме една модерна структура, съобщи д-р Пламен Маринов, началник на отделението. В момента тежко болните са изместени в две стаи на етажа на кардиологията, но са създадени всички условия, макар и временно, за реанимационно лечение и интензивни грижи на пациентите. Единственият недостатък е, че стаите са по-тесни и нямат необходимия обем, но сме подготвени и за най-тежко болните, уточни началникът.
Д-р Маринов отчете, че това е първият голям основен ремонт на реанимацията, откакто е построена болницата преди 40 години. В началото неврохирургията и това отделение били на един етаж. След това реанимацията се разширява изцяло на етажа през 1999 г., когато се извършва ремонт. Болните са преместени в старата база на стационара.
Сега основният ремонт е съобразен с полагане на нови реанимационни инсталации. Смятаме в следващите 20 години да няма строителни промени, коментира шефът на анестезиолозите. Преди животът на болните се поддържа с локални компресори, но съвременните стандарти изискват да има централна инсталация за въздух и кислород.
Шефът на отделението заяви, че леглата в реанимацията остават 10, като в три стаи ще има по две легла, а в четири – по едно. Моделът на помещенията е тип бокс, което дава възможност на пациентите да бъдат посещавани от близките.
Реанимационните легла също ще бъдат подменени, сега са от времето на 70-те години на миналия век. Ще има нови монитори, вентилация за пречистване на въздуха в стаите и поддържане на необходимата температура. Ще бъде създадена и централна система за наблюдения на пациентите, като ще се знае тяхното състояние във всеки момент.
Надяваме се ремонтът на реанимацията да приключи до два месеца, а паралелно с него се извършва и реконструкция в бившото рентгеново отделение, където ще бъде настанено Първо вътрешно отделение, изместено преди време в Стара болница, каза още д-р Маринов. За целта от ръководството на МОБАЛ са осигурени инвестиции от около 800 000 лв.
Като координатор по донорство, д-р Маринов коментира, че за миналата година са отчетени 22 донорски ситуации за цялата страна и това се смята за бум. Великотърновската болница също има две такива ситуации. Установихме мозъчна смърт на жена, но беше оперирана от мозъчен тумор, който е противопоказен за донорство, обясни шефът на реанимацията. Но пък друг мъж изпада в мозъчна смърт и органите му са спасили трима пациенти с увредени бъбреци и черен дроб.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново