В МОБАЛ оперират катаракта на окото с “говорещ” апарат

Публикувано на ср, 22 Апр. 2015
1230 четения

В МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново оперират перде на около с “говорещ” апарат, съобщи началничката на очното отделение д-р Елка Миланова. За целта е закупена нова апаратура последно поколение, която “разбира” гласови команди на 8 езика, и “докладва”, когато извърши определено действие.
За отстраняването на пердето използваме специални наконечници с торсионен ултразвук. По този начин се съкращава времето на операцията и травмите за пациента, обясни д-р Миланова, като уточни, че подобен апарат няма в региона, затова във великотърновската болница идват пациенти от други области.
Катарактата (пердето) е заболяване на лещата на окото, което се развива обикновено след 50-годишна възраст. Самата леща потъмнява и зрението се влошава. Ако човек не се оперира, може да ослепее, обясни д-р Миланова. При операцията, която е безкръвна, без шевове и с минимален разрез, вътреочната леща се заменя с имплант. Има различни видове импланти, но от най-ново поколение са тези, с които пациентите виждат и наблизо, и надалеч. Имаме вече трима болни, на които сме поставили такива импланти, отбеляза шефката на отделението.
Д-р Миланова разказа още, че тези лещи са произведени от специално разработен биопоносим материал, като предпазват от слънчевото, компютърното и електрическото лъчение и имат жълт филтър. Те са подходящи за диабетици, защото ги предпазват от вредните въздействия на светлината.
Операциите на катаракта са безплатни за пациентите, но всеки заплаща вътреочните импланти в касата на болницата. Те струват от 680 до 3000 лв.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново