Увеличават се учениците с хипертония и наднормено тегло

Публикувано на чт, 29 ян. 2015
432 четения

Във В. Търново се увеличават учениците с хипертония и наднормено тегло, сочи проучване на РЗИ, проведено сред 706 ученика от 14 до 18 г. в ПМГ “Васил Друмев”, ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, ПГСАГ “А. Попов” и СОУ “Ем. Станев”. Изследването е направено през 2014 г. по програма “Здрави деца в здрави семейства”.
В сравнение с 2004 г. три пъти е нараснал делът на учениците с повишено кръвно налягане особено при възрастта 14, 15 и 18 г., отчете д-р Красимира Петрова от РЗИ. Със стойности над 140/90 mm/Hg са 9,8 % от момчетата и 5,6 % от момичетата. Всеки пети от изследваните е с тегло над нормата, а 7,2 % от тях са със затлъстяване. Според д-р Петрова вече е доказано, че затлъстяването е рисков фактор за хипертонията. Наднорменото тегло е най-високо при момичетата и момчетата на 14 г. Тези тревожни резултати са свързани с недостатъчната физическа активност. Само една трета от учениците спортуват.
За негативната тенденция към увеличаване на наднорменото тегло влияе и нездравословното хранене, коментира д-р Петрова. Изследването е показало, че 52 % от учениците ядат сладкиши по няколко пъти дневно, за сметка на топлата храна на обяд.
Има и някои положителни тенденции в поведението за здраве при учениците, сравнени с подобно проучване през 2004 и 2009 г. Повишава се употребата на плодове, зеленчуци, млечни продукти, пилешко месо, варива, пълнозърнест хляб, но това не е достатъчно. Има ученици, които спортуват ежедневно и те се увеличават, намалява тютюнопушенето и употребата на алкохол.
Във връзка с тревожните резултати за увеличаване на хипертонията и наднорменото тегло сред учениците сме планирали организиране на клиники на открито за измерване на кръвното налягане, спортно-туристически походи, кампании по здравословно хранене и др.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново