Увеличават се болните от варицела в областта

Публикувано на чт, 22 Дек. 2022
375 четения

Ръст на болните от варицела в областта, отчитат от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. За изминалата седмица са регистрирани 30 болни – 15 в община В. Търново, 13 в община Г. Оряховица и 2 в община Лясковец. За сравнение, седмица по-рано в региона бяха регистрирани 10 заразени в общините Велико Търново и Горна Оряховица.
Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. Също така заболяването е едно от най-заразните и около 90 % от контактните на болен се заразяват, ако нямат изграден специфичен имунитет към причинителя.
Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите. Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми на заболяването не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват в къщи като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривите, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага хоспитализация.
През изминалата седмица в областта са регистрирани и 39 случая на остри респираторни заболявания, 15 на Covid-19, а двама души са регистрирани с ентероколит, показват още данните на здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново