Уникален метод за самовъзстановяване чрез движения с пръсти представиха във В. Търново

Публикувано на пт, 3 апр. 2015
3462 четения

Христо Радков

Боуен терапията ни активира сами да се справяме с болката

С всеки ден официалната медицина открива по нещо ново, но въпреки това лекарите признават, че невинаги могат да предвидят рисковете и неблагополучията при лечението. И днес сме все по-чести свидетели на това. Един австралиец обаче още в средата на миналия век открива уникален метод, който помага на тялото да се самовъзстанови и да върне здравословния баланс в организма, без да има риск от увреждане. Това е дърводелецът Томас Боуен, който първо прилага откритието си върху неговата жена, която страдала от астма. След като забелязва, че само с движения върху определени точки на тялото ефектът е поразителен, Томас се амбицира да усъвършенства техниката си. Започва да чете медицинска литература, която му дава доста знания. Освен това като младеж той много искал да следва медицина, но като син на дърводелец поема бизнеса на баща си. Това обаче не му пречи да помага на хората, които го търсят все повече. Дълго се колебае дали да остави дърводелството, но в крайна сметка открива свой кабинет, а после и клиника. Боуен никога не взима пари от деца, инвалиди и бедни. Твърди, че е създал методика за самовъзстановяване за всеки, независимо дали е лекар, учител, икономист, или домакиня вкъщи. Техниката е подходяща за всички възрасти. При новородени премахва успешно дори коликите, дава много добри резултати при пациенти с мускулно-скелетни оплаквания. Техниката Боуен се използва и при автоимунни заболявания, алергии, неврологични проблеми, стресови състояния и др.
Днес методиката на австралийския дърводелец се прилага от над 35 000 негови ученици по цялата планета, включително и в България. Един от тях е младият 24-годишен терапевт Христо Радков , бивш футболен вратар на местния “Ботев” – Пловдив, и ученик на Джулиан Бейкър, директор на Европейския колеж по Боуен техника в Лондон, който презентира терапията в София.
Миналата седмица във Велико Търново Радков проведе първия си теоретичен и практически семинар по индивидуална и групова Боуен терапия. Ден преди това, екип на “Янтра ДНЕС” разговаря с терапевта за предизвикателствата на малко познатия самовъзстановителен метод.

Техниката Боуен е лечебна терапия, чрез която с палци и пръсти на ръцете се правят нежни движения върху специфични точки върху тялото на пациента, без да се допуска болка, обяснява Христо Радков. После след всяка група движения има почивка от 2 минути, дава се време на тялото да реагира. По този начин нервната система получава съобщения, която пък активира лечебния процес. И тъй като в днешно време човек е стресиран, то методът Боуен помага този стрес да бъде редуциран. Терапията е конструирана така, че да не се ангажира волята на пациента, а да се разстартира нервната система, като се подадат сигнали чрез интеррецепторите до главния мозък, който да намери пътища за възстановяване на тялото. Затова е необходимо Боуен техниката да не се смесва с други терапии и да има почивка от 5 до 7 дена между сеансите. При всеки един курс се водят записки за резултатите, като преди това се прави анамнеза на пациента, търси се причината, откъде е тръгнал проблемът. Това е много важно, за да се приложи точен подход и да има ефект на възстановяване.
Интересното е, че при Боуен не се идентифицират болести и състояния, тъй като диагнозата може да е точна или неправилна, казва младият терапевт и уточнява, че има хора, които си внушават какви ли не заболявания и може наистина да се разболеят.
Боуен терапията повлиява добре при болки в раменете, гърба и кръста, подобрява съня. Според Радков обаче не е задължително човек да има някакви здравословни проблеми, за да се подложи на Боуен процедури. Много спортисти вече предпочитат този метод за релаксация.
Австралийската техника третира човек като едно цяло, а не даден симптом и причината за него и кога тялото ще оздравее, отбелязва терапевтът. След първия сеанс пациентът трябва да спазва три неща – да пие достатъчно вода, да се движи и да има търпението лечението само да се осъществи. Има и още едно правило, да няма очакване от терапията, за да няма разочарования.
Радков разказва с гордост за своите 20 пациенти, които е лекувал, и след това резултатите са представени при завършване на курса по Боуен терапия. Спортист с премазан пръст с незарасващ дълго време нокът и в нервно безпокойство се е повлиял много добре от австралийската техника още след първия курс. След това са зараснали и раните му по раменете му. Жена с болки в гърба е оздравяла бързо, но Радков е имал и здрави пациенти, които са използвали Боуен за разтоварване на стреса.
А по какъв начин работи методът на австралийския дърводелец, Боуен терапевтите нямат отговор. Дали от енергията на самите терапевти или от движенията върху точките на тялото, все още е загадка. Но едно е ясно, че Боуен терапията кара организма да се излекува сам. И това е доказал самият Томас Боуен, който е представил случаите на 13 000 пациенти на симпозиум през 1974 г. в Австралия. 80 % от лекуваните не са се връщали отново при него, което е категорично доказателство за безспорните резултати. Но всеки пациент е различен, един се нуждае от няколко курса, друг от повече.
Боуен терапията може да бъде индивидуална или групова, обяснява още Радков, като всеки сеанс трае около час. Определените точки се масажират поетапно, а през това време се дава честа почивка. Важно е обстановката да бъде тиха и уютна.
Методът на Боуен “трие” и бебешките колики, съобщава терапевтът. 6-7 нежни движения със задържане в определени точки решават проблема. Няма дълги масажи и сериозен натиск, но ефектът е голям, болките от коликите преминават. Радков е убеден, че при бебетата самовъзстановяването става по-бързо, отколкото при възрастните, тъй като пеленачетата имат необременен организъм и по-бързо обработват зададената информация. Затова са необходими 2-3 сеанса за овладяване на коликите. После бебетата спят продължително преуморени от постоянния рев. Така е и при възрастните след Боуен терапията, те дълго са стояли в стрес и напрежение и неподходяща среда, без да си обръщат внимание. Затова почивката е наложителна.
Как Христо се усъвършенства в своята кауза да помага на хората, питаме младия терапевт? Като давам най-доброто от себе си, отговаря веднага бившият футболист. Нека не забравяме, че хората са ни огледало. И когато се срещам с тях, научавам по нещо за себе си. Аз съм оптимист, че когато нещо е поднесено с любов, пациентите ще се върнат отново тук.
Според Христо Боуен терапията е интелигентна техника за оздравяване, тя сама си върши работата, а терапевтът само задава настройките. Не е необходимо да се прилага физическо усилие, учителят използва единствено интелекта си. Ефектът понякога не е мигновен, може да мине дори месец. Добре е да се знае, че Боуен не се съчетава с други мануални терапии. За сметка на това пък хората с хронични заболявания могат да си пият лекарствата, без това да вреди на ефекта на терапията. Но нейната сила не може да се обясни, тя работи в тялото на болния и го възстановява.
Сега Христо Радков се чувства щастлив, че е намерил правилния път в живота си и той е да помага на хората. Дълги години бях футболист, но разбрах, че това не е моето его. Учих в Европейския колеж по бизнес в Пловдив, после в Спортната академия и Медицинския колеж в София. Всичко това ми даде по малко от знанията там, за да намеря своята истина в Боуен, споделя терапевтът.
Макар бившият футболист да е ученик на Джулиан Бейкър, един от най-добрите специалисти по Боуен терапия, той мечтае да посети неговия Европейски колеж в Лондон. С холистичния си характер тази техника е призната в медицината по цял свят като допълнителна грижа за здравето. В някои страни дори е включен в реймбурсния списък на здравната каса, допълва терапевтът. Той обаче веднага уточнява, че има определени процедури, които са противопоказани при бременните жени. Но пък има друга техника, която помага при двойки без деца жената да забременее.
Смятам, че Боуен терапията, ще промени много от навиците ни, но е необходимо човек да се наблюдава. Самата техника отключва сетивността и човек разбира, че трябва да се храни здравословно, просто хората преоткриват себе си. Но от мен няма да чуете рецепта за хранене или да предписвам хапчета. Боуен методът не предлага много обяснения, а повече практика.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново