Цветозара Златанова-Тронвил, председател на Европейската асоциация на жените: “В България няма политика към децата с увреждания”

Публикувано на вт, 30 юни 2015
1411 четения

Някой трябва да порази крадливите ръце на безскрупулните типове в здравеопазването. Майката на Лили няма избор, освен да се бори. Родителите в България трябва да се обединят и да я подкрепят

(продължение от бр. 121 от 29 юни 2015 г.)
– В България се създава усещането, че каузите на болните деца са оставени на родителите им и на милосърдни съмишленици. Г-жо Тронвил, какво е положението във Франция, където живеете от години?
– Франция е страната с една от най-добре уредените здравни системи. Няма гражданин, дори и чужденец, който здравната система да оставя без здравна грижа. В България някои или не знаят, или умишлено забравят защо има обща здравна каса и че основният принцип, налагайки задължителни здравни осигуровки, е, за да могат тези, които временно нямат доход – децата, майките и пенсионерите, да бъдат солидарно поети от цялото население и по този начин да се избегнат масови зарази, епидемии и социални проблеми. Въпреки че и във Франция има финансови проблеми, всеки, който се е разболял, дори и български нелегален емигрант, при нужда е приет и лекуван от френските болници. За отказ на здравна грижа се отива на съд! Това важи както за лекаря и лицето, неоказало или отказало помощ, така и за самото здравно заведение. И последиците от такива съдебните дела са доста тежки – 5 години затвор и 75 000 евро обезщетения.
Новините, които получавам от България за изоставени родилки, изгорени новородени в кувьоз, липса на лекарства в болниците, мръсотията, лимит на някакви измислени медицински пътечки, ме потрисат. Всичко това е равносилно на отказ от специализирана и адекватна медицинска услуга – незачитане на пациента, унизително поведение над пациент, плащания в лекарския кабинет, а не на каса в болницата, фиктивни операции, административно разкарване на родителите на болни деца по инстанции и презрителното им незачитане. Наслушах се на оплаквания от социални практики, снаждани само и само да се извлече финансова изгода. Това, че не само си плащате осигуровките, но като отидете в болница ви се искат още пари за лекарства, да си носите чаршафи, сервират ви буламачи в тенекиени чинии или просто се отказва медицинска помощ, би втрещило всеки французин. Ще го накара да излезе на улицата и ако не му се реши проблемът, французинът сваля министри и правителства! Просто работи схемата на власт срещу власт, а гражданинът е една огромна власт, когато е осъзната!
В България обаче се е наложил страхът и мисленето, че няма смисъл да се бориш за правата си! Преди двадесетина години в моята родина, преди да се установя във Франция, имаше една стабилна здравна структура, която с малко усилия можеше да стане привлекателна и за западния пациент като по-евтина и дори по-бърза здравна услуга и да бъде полезна на местните хора почти безплатно. За жалост българските управляващи прескочиха френския модел или го използват в частта му “дай си парите, плати си осигуровките” и забравиха, че срещу това плащане трябва да стои качествено здравеопазване. То е като да влезеш в магазин, да платиш и вместо касиерката да ти даде поисканата стока, да ти каже “ами ние месото го нямаме, нямахме пари да го докараме”. Това е кражба!
– Какъв съвет бихте дали?
– Съветвам българските жени да раждат в чужбина при добра здравна услуга. Така и така в България, за да се роди здраво детето ви, или ви скубят като опърлена кокошка, или ви причиняват травми, които цял живот не се забравят. Раждането на дете във Франция, грижата за него и майката са напълно безплатни и поети от държавата точно чрез тази обща здравна каса. Дори българката да дойде и роди във Франция и да си плати за това, ще ѝ излезе по-евтино и по-комфортно, отколкото в България. Няма да пропусна и безумните факти, че в България новороденото дете се откъсва от майката, че се краде плацентата на майката без нейното съгласие, че за да присъства бащата при раждането на собственото му дете, се искат поне 500 лв., което е в разрез с всякакви правни европейски и конституционни български норми. За да накарате тези, които имат интерес от здравната система в България да променят нещо, то или трябва да ги съдите до дупка, или да се лекувате извън България, лишавайки ги от приходи. Не забравяйте, че европейските здравни каси са със споразумение за общо плащане, така че България трябва да заплаща лечението на българи в чужбина по принцип.
Опити за съсипване на държавните болници и във Франция се правят, но само преди седмица медицинският бранш беше дни наред на улицата и стачките им са едни от най-устойчивите и ефикасни. Няма по-глупава политика от българската да си хвърляш парите в друга държава, да плащаш в пъти повече за лечението на българските децата в чужбина, а да не развиваш собствената наука, медицина, здравна услуга! Пари има, само че някой трябва да порази крадливите ръце на безскрупулни и престъпни типове в здравеопазването!
– С какво може да помогне Асоциацията на болната Лили от Самоводене?
– Лили в момента е в Италия и чакам новини до какви резултати са стигнали. Свързах се с майката на Лили и ако няма решение на техните проблеми в България, ги каня във Франция. Дали обаче медицината е в състояние да поправи злото, не знам, но поне има медицински екипи, които се борят за здравето на тези деца. Ще мобилизирам и френски родители, за да може да се поеме финансово престоят на Лили тук. Ако в България юридическата отговорност не намери измерение с подобаващо наказание, то ще търсим подкрепата на френските адвокати и европейските съдебни институции. Тук с децата, пострадали от ваксината “Гардазил”, еквивалента на “Церварикс”, работи един от най-добрите адвокати, който има спечелени дела срещу големи фармакомпании. Ще поканим френски медии да разкажат за Лили и състоянието на здравната система в България.
Надлежният периодичен лекарски преглед се препоръчва от 420 френски лекари, подписали петиция до френската министърка на здравеопазването Марисол Турен срещу ваксинирането срещу папиломавирус. Родителите трябва да са наясно, че рискът от заразяване е при интимен контакт. Доколко е аргументирана постановката, децата се препоръчва да се ваксинират от 11-годишна възраст, та дори натискът от страна на лобитата е тази възраст да падне на 9 години. В кое нормално семейство детето води полов живот на 9 години?!
– Какво е отношението към този вид ваксинации във Франция?
– Населението на Франция се напати и изживя своите ужаси от няколко скандала за лекарства, които са налагани от лекарските и фармацевтични лобита. Водиха се и продължава да се водят дела. Тези лекарства бяха забранени и отговорните осъдени за милиони евра за нанесени здравни, морални и психически щети. Такъв скандал беше “Медиатор”, лекарство за диабетици, но масово предписвано от лекарите на хора, които искат да отслабват. На това лекарство дължат смъртта си над 1800 французи. Скандалът с протезите на оперативно премахната гърда при онкоболни – потърпевшите жени са над 17 000. Днес ваксините са на дневен ред. Всеизвестно е, че от 2006 г. фармакологичните лаборатории масово включват във ваксините алуминий, което води до отключването на автоимунни заболявания, какъвто е случаят и с ваксината срещу папиломавирус. Над половин милион французи са подписали петиция за свободния избор на ваксиниране.
– Каква е европейската и световната практика по отношение на ваксинациите срещу рак на шийката на матката?
– По думите на френски и американски лекари, ваксината срещу рак на шийката на матката е сред най-големите медицински скандали в света. От 2006 г., когато започва ваксинирането в Америка, до ден днешен държавите са “дарили” на големите фармацевтични компании 2 милиарда долара, без да забравяме, че печалбата се увеличава и от осакатените деца при ваксинирането, които до живот остават зависими от медицинско лечение и нови лекарства. Ваксините във Франция не са задължителни, с изключение на тази срещу полиомиелит, дифтерит, тетанус. Незадължителен характер има ваксината срещу папиломавирус. Нови 25 жалби се очакват да бъдат подадени от потърпевши жени и деца в следващите месеци във Франция след спечелените дела на десетина момичета. При Лили никой не е отворил и дума, че преди да се направи ваксина, е трябвало да ѝ се направят тестове за пригодност на организма към ваксиниране.
Във Великобритания има над 2500 подадени жалби за странични вредни ефекти. В Америка, където ваксинирането е приело размерите на лаборатория на Менгеле, младите жени са информирали за стотици негативни случаи, има и над 155 смъртни случая. Но лаборатории и вносители не споменават неудобната информация. По западен пример родината ми се превърна от модерна държава в изоставаща, защото въвежда неща, които или се изхвърлят като морално остарели, или са продукти забранени и никой на Запад вече не купува. Ще дам примера, който ме шокира всеки път, когато се връщам в България. Само за 20 години гробището в родния ми град се учетвори с починали. А за предходните 20, когато живеех в България, преди псевдопрехода към демокрация, гробището си стоеше в едни рамки.
– Според Вас адекватна ли е държавната политика към децата с увреждания в България като страна – членка на ЕС?
– В България няма политика към децата с увреждания! В България това, което се прави, е снаждане на парцаливи идеи, видени тук и там. Не ви ли шокира увеличаването на осакатените новородени, увеличаването на децата с уреждания, инвалидите, болните?! Срамно е, слабо казано, една държава, която под път и над път прокламира, че е европейска, да дискриминира децата си и да създава антизаконни формирования, каквато е Агенцията за лечение на деца в чужбина. В нарушаване на каквото и да е право е функцията на тази агенция да подбира кое дете има право на лечение и кое ще бъде изключено.
– Семейството на Лили е бедно, а производителят на ваксината е фармацевтичен гигант, което прави двете страни неравнопоставени. Има ли надежда?
– Лили има двама адвокати и се надявам те да се борят до крайно извоюване правата на детето. Защото, както се печелят дела срещу големите гиганти в западните държави, защо да не се печелят и в България?! Нека престанем да бъдем хора с чувство за малоценност. Нацията ни е достатъчно умна и образована, за да се чувства наравно с европейските си съграждани. Законът за лекарствените средства предоставя всички възможности наказателната отговорност да се отсъди по цялата верига виновници. Борба – безкомпромисна и до постигане правотата на пациента! И във Франция пациентът е толкова малък, колкото безсилен се чувства и българинът срещу гигантските фармакомпании. За да не са хиляди още осакатените и страдащи деца, борбата е започнала с Лили, както и във Франция започна с Мари-Осеан Бургиньон. Майката на Лили няма избор, освен да се бори. Родителите в България също трябва да се обединят и се борят рамо до рамо с майката на Лили.
Прегръщам Лили, без да я познавам лично, стискам палци да извоюва правото си да бъде щастлива. Тя е лавината, която трябва да промени България! Лили, има десетки френски майки и девойки, които са с теб!
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново