Царска билка за здраве и спасение ще раздава Емил Елмазов на Самоводската чаршия

Публикувано на ср, 24 юни 2015
1266 четения

Царска билка за здраве и спасение ще раздава Емил Елмазов на Самоводската чаршия във Велико Търново на Еньовден. Това е царицата на билките салвия официналис, която китайците наричат императорска и в миналото е струвала 3 пъти повече от жен-шена, също от императорското семейство на лечебните растения, обяснява шефът на Съюза на билкарите в България.
Хората познават билката като градински чай и с нея се лекуват доста болести. Много пъти тя е спасявала болни с кръвни заболявания, използвана е срещу тромбоза. Редица изследвания доказват, че салвията приема отрицателната енергия и я изхвърля чрез въздуха. За първи път тази пролет в 12 града на страната Емил Елмазов е раздал от своите плантации над 700 малки саксии със салвия. Така хората могат сами да си отглеждат билката. Сред градовете, които получиха безплатно билката, са В. Търново, Варна, Шумен, Русе, Стара Загора, Пловдив, Бургас и др.
На Самоводската чаршия Елмазов ще забърка и домашно биле от цветовете на черен бъз в масло против слънчево изгаряне. За предпочитане е да се използва домашна свинска мас. На 1 кг от мазнината се прибавят 7 цвята от бъз и сместа се вари, докато цветчетата станат на малки твърди топчета. Билето се подсилва с 0,5 л сусамово масло и 11-17 капки етерично масло от карамфил. Мехлемът се маже сутрин преди плаж и вечер преди лягане.
Елмазов ще забърка пред търновци и домашна юфка от лимец. Използваме стара технология, а юфката е съхнала на слънце и в лимецовото брашно няма никакви замърсители. Тази закуска е много полезна за децата, предпазва от алергии, които сега са чести поради изкуствените храни, които ядем, обяснява билкарят.
Изненада на Самоводската чаршия ще бъде също приготвянето на пластира на 12-те апостола. Той съдържа 12 съставки, сред които пчелен восък, ленено масло, изцедено масло от билката мирта и др. Но пълната рецепта ще бъде раздадена на самия празник.
Еньовден ще започне на 24 юни още от 5 часа със здравословно опушване на билки в Асенова махала до Владишкия мост. Нека хората да си носят стари билки, които да опушим, призова Елмазов. След това тръгва поход към Ксилифор и Арбанаси начело с билкаря, където ще се берат и разпознават билки и ще се плетат момини венци. После на Самоводската чаршия ще бъде подредена специална изложба от билки с описания на лечебните им сили и рецепти за здраве.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново