Трима болни от туберкулоза засякоха за седмица в региона

Публикувано на вт, 31 ян. 2023
310 четения

Три случая на туберкулоза са засечени през изминалата седмица в областта, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Заразените са от общините В. Търново, Г. Оряховица и Елена. От началото на година в областта са регистрирани други три случая на заболяването.
Двама болни от скарлатина също са регистрирани през изминалата седмица, както и трима с ентероколит.
Продължава да нараства броят на болните от варицела. За периода са отчетени 40 случая, като най-много има от община Полски Тръмбеш – 13, Г. Оряховица – 12 и в община В. Търново – 11. Другите регистрирани заразени са от Златарица, Павликени и Стражица.
Варицелата (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90 % от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.
Ранната диагноза на заболяването се поставя изключително по клинични и епидемиологични данни. При появата на обриви по тялото всеки заболял трябва да потърси лекарска помощ. В тези случаи е препоръчително да се обърне към общопрактикуващия си лекар. инфекционист или педиатър. Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват в къщи като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривите, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага хоспитализация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново