Три млади лекарки се регистрираха във Велико Търново на професионалния си празник

Публикувано на вт, 20 окт. 2015
1590 четения

Три млади докторки се регистрираха в Регионалната колегия на БЛС точно на професионалния си празник – 19 октомври. От 2006 г. той се чества като Ден на българския лекар, когато съсловната организация избира за покровител на медиците св. Йоан Рилски – Чудотворец. Лекарките са избрали да специализират в старата столица и са се насочили към Инвазивната кардиологична болница и МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”, съобщи Мариета Дечева от офиса на БЛС.
При нас в колегията да се зачисли млад медик вече е голяма рядкост, затова го смятаме като дар божи и то именно в деня на св. Йоан Рилски, коментира д-р Янка Минчева, председател на великотърновската лекарска колегия.
Тя допълни с тревога, че от над 1100 лекари при старта на здравната реформа преди 15 г. във Великотърновска област сега те са намалели до 850. Средната възраст на колегите е между 50 и 60 г. Освен това работят над 40 пенсионери и болницата в Павликени се слави с най-възрастния действащ хирург – проф. Александър Гюровски, който е на 93 г., отчете д-р Минчева. По повод празника на българския лекар великотърновската колегия е номинирала за награди д-р Мая Попова от инфекциозното отделение на МОБАЛ, която участва и в националната класация за “Лекар за 2015”, и д-р Величко Цуцуманов, общопрактикуващ лекар в Павликени и Бяла черква.
Д-р Минчева изрази съжаление, че програмата на празника за 19 октомври е предвиждала поздрави към всички медици в областта с оперетата “Бал в Савоя” на МДТ, която е била отложена в последния момент. В салона искахме да наградим и номинираните медици. Вероятно това ще стане по-късно, допълни д-р Минчева.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново