Тони Калушкова: “В Италия жените не се страхуват да раждат естествено”

Публикувано на вт, 16 юни 2015
1222 четения

Акушерките работят самостоятелно в клиниките

По договореност на Алианса на българските акушерки и Антонела Несполи, ръководител на катедрата по акушерство в Медицинския университет в Милано, седем български акушерки от страната бяха на седмично обучение в университетската болница в Монца. Посетихме клиниката по пренатална грижа, където се извършва диагностиране на бременността и проследяването, а също и следродилната клиника по консултации за кърмене или за някакви проблеми. Тези две клиники се ръководят от акушерки, обучени много добре да разпознават симптомите на патологичните състояния и имат самостоятелна практика, разказа Тони Калушкова от Велико Търново, зам.-председател на Алианса.
Самата женска консултация продължава един час за всяка бременна, като се обръща изключително внимание на здравословното хранене, сподели Калушкова. Доста време се отделя и на психологическия и емоционален статус на жената, наред с медицинската грижа. Направи ми впечатление, че бременните италианки никога не ходят сами на консултации. Винаги са придружени с роднини или приятели, а акушерките се интересуват и от емоционалното и здравословното състояние на таткото. Бъдещите майки са много спокойни, не бързат, не се страхуват. Дори да съществува някакъв появил се медицински проблем, жената е запозната с рисковете. В тази връзка ни показаха външно верзио (обръщане на плода), с цел да се постигне по-благоприятно родово предлежание на бебето спрямо родовия канал.
Тони разказа още, че българките са останали удивени от различните пози при раждане в Италия, но легналият начин въобще не е бил сред тях. Италианците насърчават изключително много естественото раждане, родилката се изчаква максимално, процесът не се форсира. Видяхме прекрасни условия за бременните жени и родилките, а също и много добри възможности за квалификация на акушерките.
Това, което е направило още впечатление на българките, е, че епизиотомиите – разширяване на входа на родовия канал, е едва 9 процента в Италия, докато в България по неофициални данни се стига до 70 процента. Официално у нас всяка втора родилка е подложена на такава болезнена манипулация, дори главоломно расте оперативното раждане поради страха от родовия акт.
В Италия акушерките имат възможност да надграждат своето образование, могат да придобият степен “доцент” или “професор”, за разлика от България, сподели още Тони. Тя уточни, че у нас има специалности по здравни грижи и мениджмънт в здравеопазването, но това не е акушерство. Затова над 90 процента от българските акушерки искат да напуснат страната, тъй като не могат да учат повече по специалността си и тук получават ниски заплати.
За съжаление през последните години у нас акушерката е на заден план както в женските консултации, така и в болниците. Затова искаме да се възстанови старият модел на акушерската грижа и да има патронажна акушерка, както всъщност е и сега в страните от Европейския съюз. Това го видяхме в Италия и се надяваме и ние да можем да се грижим за бъдещите майки през целия период на бременността, коментира зам.-председателката на Алианса.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново