Тежки упреци, скандали и взаимни нападки на кръглата маса на БЛС във Велико Търново

Публикувано на пн, 20 Апр. 2015
685 четения

Вместо диалог и идеи за решаване на наболели проблеми в здравеопазването, доктори от регионални съюзи в страната се изпокараха и нападнаха ръководството на БЛС. Това се случи в събота на кръгла маса във Велико Търново, организирана от местната колегия на Лекарския съюз. Поводът беше тревогата на медиците от последните законодателни нормативи. На форума присъстваха шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов, мандатът на който свършва до отчетно-изборния събор на 8 май 2015 г., и неговите заместници, председатели на асоциации на болници, членове на УС на БЛС, проф. Милан Миланов, шеф на реанимацията на “Пирогов” и др. Бяха поканени и местните депутати, както и членовете на парламентарната комисия по здравеопазване, но нито един от тях не уважи срещата, с изключение на д-р Султанка Петрова от Патриотичния фронт. На срещата присъства областният управител проф. Пенчо Пенчев.
Какви са вижданията на депутатите за промяна в Закона за съсловните организации на лекарите и зъболекарите, бе първата точка от дневния ред на кръглата маса. Тъй като имаше само един народен представител, тази тема не беше дискутирана. Останалите две наболели точки от програмата за методиката на заплащане в болниците, която така разтревожи лечебните заведения с наложените лимити на финансиране, и Наредбата за специализациите на лекарите, която не можа да проработи, почти бяха подминати. Започна се със самокритика и упреци, че докторите сами са си виновни за лошите резултати на системата. Д-р Марияна Кирилова, зам.-шеф на Регионалната колегия, направи кратък анализ на състоянието на здравната система и подчерта, че Лекарският съюз е създаден преди 110 години, а нищо не се е променило оттогава. Тя прикани колегите си да дадат конструктивни предложения за нормативни промени за подобряване на качеството на медицинските услуги.
В алегоричен стил проф. Миланов направи презентация на здравната реформа още от нейното стартиране преди 15 години. Според него днес здравеопазването е в кома. Парадоксално е, че Лекарският съюз вече се е намесил при определяне цените на лекарствата заради лобистки интереси. В желанието си веднага да демонстрираме превъзходство на осигурителния модел пред системата “Семашко” (бюджетно финансиране), направихме такъв голям достъп на входа на системата, че сега се чудим как да го затворим. Нито един закон в страната не е приет за бъдещите 5 години, а всички са като еднодневки, каза професорът.
Той засегна и проблемите за качеството на медицинската услуга, истинското състояние на финансиращия орган (НЗОК) и изкуствено създадените “течове” в системата. В момента имаме здравна каса, която плаща, когато си поиска и колкото иска, и невярващи хора – потребители. Стремежът сега е тези два проблема да бъдат вкарани в закон, не виждам защо да не сме съгласни, подчерта професорът по анестезиология и реанимация. Според него в България има огромна пропаст между здравната система и медицината, която трябва да се преодолее. Българската медицина е вкарана във фризера вече пет години, а лекарят еднозначно е превърнат в аргатин. Болницата е на шефа, ДКЦ е пак на шефа, а кой работи – аргатинът. В същото време лекарите сами превръщаме нашия събор в борба за надмощие – мой, твой човек. Не се нуждаем от пет събора в годината, а от обединение и конструктивност, каза проф. Миланов, който призова колегите си към рестарт на здравната система. Според него новата методика за финансиране на болниците е опасна и престъпна и на практика връща бюджетния модел като през 90-те години на миналия век. Борихме се лекарят да върви с пациентите си, а сега ни налагат бюджет, което е убийствено за нас, защото ни затварят пътя и към доходи, и към развитие на медицината, разгневи се проф. Миланов.
След това думата взе д-р Андрей Марков от Българската асоциация на болниците. Той нападна журналистите, че давали оценка коя болница е добра и коя не. Според него класацията трябва да прави самият БЛС. Моят апел е да си учредим и професионална организация на лекарите, която да дава оценка на лечебните заведения, каза д-р Марков.
По време на дискусията, д-р Петрова призова лекарите да дават предложения и идеи за промени в здравните закони. Но по думите на д-р Георги Тодоров от Русе стана ясно, че такива отлежават в парламентарната здравна комисия и никой не им обръща внимание.
В последните 15 години който е на власт се опитва да ни върне системата “Семашко” и това вече става, каза д-р Александър Заимов от Александровска болница. На кръглата маса единствен той направи конкретни предложения. Според д-р Заимов е необходимо здравната каса да си възстанови статута на публична и независима институция, за да бъдат премахнати лимитите, които водят до преразход, и да има доплащане от пациента като форма на контрол. Смятам, че ако тези три неща бъдат направени, ще тръгнем напред, заяви д-р Заимов.
Особено критичен към БЛС беше общопрактикуващият лекар д-р Милен Чолаков от Шумен. Според него в БЛС липсва демократичност и 95 % от лекарите не вярват в ръководството, смятат, че това е тип “ЕООД – формула”. С предатели напред никой не е печелил. Нашата организация ще е силна тогава, когато е обединена и водена от честно ръководство, подчерта д-р Чолаков. Според него ръководството на БЛС трябва да има смелост да си подаде оставка преди събора през май, в знак на почтеност и уважения към лекарите, които са го избрали.
Д-р Чолаков отчете още, че доктори са се договорили с политиците и фармацевтичната индустрия, защото са усетили келепира и са спрели да говорят и да информират обществото за неудачите в системата. За съжаление повечето от нас търсят причините в друг, а не в нова съсловна реформа и строителство. Там е центърът на всичките ни проблеми, заяви той. Д-р Чолаков прикани колегите си на предстоящия събор да изберат авторитетно ръководство, което да обедини лекарите, да увлече млади доктори с ново мислене и да разшири връзките с подобни съюзи от чужбина. Така ще се върне авторитетът на професията.
Шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов опонира и заяви, че на кръглата маса се води оплюване, и то тенденциозно, което е неприемливо. Излиза така, че всички вие преди 5-6 години сте били зомбирани или в състояние на хипноза, след като сте гласували за нас като ръководство на БЛС. Никой от нас не е идиот и знае какво прави. А и никой от вас не е поискал моята оставка, заяви д-р Райчинов. Той допълни, че в началото БЛС е имал нула приходи в касата, 700 000 лв. задължения и ограничени правомощия. Сега Съюзът има авторитет, нищо не става без него в парламента, а цифрите сами показват, какво е направено.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. www.infovt.net

loading...
Пътни строежи - Велико Търново