Чревните инфекции се увеличават в областта

Публикувано на чт, 9 Юли 2015
401 четения

Чревните инфекции са се увеличили в областта през юни в сравнение с предишния месец, сочи справка на РЗИ във Велико Търново. Най-висока е заболеваемостта при децата до 10-годишна възраст и при възрастните над 65 години. По принцип общо заразните заболявания през юни намаляват, но най-много болни отчитат Златарица, Горна Оряховица и Елена.
От чревните инфекции, които протичат най-общо с разстройство, повръщане и температура,  е пощадена само община Сухиндол в областта. Най-много са заболелите във Велико Търново и Горна Оряховица. Следват  Елена, Златарица и Павликени.
Салмонелозата продължава да се увеличава и през юни. Регистрирани са 8 болни основно във Велико Търново и Горна Оряховица и с тях пациентите стават 33 от началото на годината. Справка показва, че за 2014 г. в областта е имало само 5 случая. В тази връзка от РЗИ д-р Веска Войчева обърна сериозно внимание на личната хигиена на хората. Винаги ръцете трябва да се измиват преди храна и тоалет, колкото и банално да звучи тази препоръка. Повечето от инфекциите влизат в организма именно чрез мръсните ръце. Като шеф на епидемиолозите обаче д-р Войчева не можа да обясни причината за увеличаване на заболеваемостта при салмонелозата, тъй като няма  епидемични огнища.
Бум бележи и скарлатината, от която са се разболели 253 души за  шестмесечието. Миналата година те са били едва 76 случая. Заболеваемостта вече надмина варицелата и няма начин да бъде ограничена, независимо че в детските градини имат карантинни групи, твърдят от РЗИ.
През юни са извършени и 208 проверки за противоепидемичен  режим на обекти, издадени са 23 предписания и 2 акта. Във връзка със забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места са извършени 199 проверки. През месеца  119 души са се изследвали за СПИН. Серопозитивен няма.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново