Четирима са заразените с ХИВ в областта

Публикувано на пн, 1 Дек. 2014
415 четения

Четирима са заразените с ХИВ в областта, като четвъртият вирусоносител е открит през ноември, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Досега от началото на годината в специализирания кабинет на РЗИ са се изследвали 1104 души на възраст от 14 до 69 години, като 720 от тях са мъже. От общия брой 276 души са пациенти от затворите в Ловеч и Троян.
По справка на здравното министерство, по заболеваемост от СПИН Велико Търново се нарежда след Стара Загора и Плевен. Най-много са заразените в София и Пловдив. Половината от инфектираните в страната, които са около 2000 души, са се заразили по хетеросексуален път, а с 5-6 процента по-малко е хомосексуалното предаване на вируса. Останалите вирусоносители са наркомани. Тревожното е, че близо 30 на сто от ХИВ позитивните са на възраст до 29 години.
По повод на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, днес в центъра на Велико Търново ще се проведе информационна кампания. Следобед по темата ще има и ученическа дискусия в Младежкия дом. Миналата седмица мобилни екипи на РЗИ направиха безплатни консултации и изследвания в полицията на старата столица и Горна Оряховица, а също в университетите във Велико Търново и Свищов.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново