Търсят кръводарители за тежко болен пациент

Публикувано на вт, 12 сеп. 2023
587 четения

Необходими са кръводарители за пациент, настанен за лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново. Мъжът е с рядка кръвна група и му предстои тежка операция и ще е нужно голямо количество кръв. В тази връзка са необходими кръводарители, тъй като близките не са подходящи, сподели в социалната мрежа началникът на Отделението по реанимация д-р Сибила Маринова. И призова всеки, който в здрав, не приема е медикаменти и има възможност и желание, да помогнете. Пациентът е с кръвна група АВ (-), но може да се дари и от другите кръвни групи в Отделението по трансфузионна хематология в областната болница.
Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 63 г. и тегло над 50 кг. Самото кръводаряване не трябва да се извършва на гладно, а след пълноценна закуска. Преди процедурата се попълва въпросник относно здравословно състояние, преглед и личен разговор с лекар. Цялата описана процедура трае около 30 минути.
Дареното количествено кръв се възстановява за около едно денонощие, а качествено за 3-4 седмици. Кръвта се използва за лечение на пациенти с остри кръвозагуби и тежки изгаряния, планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, лечение на злокачествени заболявания, пациенти с различни анемии и хемофилии и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново