Светило в репродуктивната медицина се срещна с близнаци, заченати с помощта на неговия екип

Публикувано на ср, 19 окт. 2022
809 четения

Проф. Бюлент Търаш, който е един от най-големите световни специалисти в областта на репродуктивното здраве, проведе безплатни консултации във В. Търново. По време на визитата си той се срещна със семейства от града и техните деца, заченати с помощта на неговия екип. Сред щастливите родители са Искра и Красимир от В. Търново, които се радват на близнаците Виктор и Мартин след успешна инвитро процедура при проф. Бюлент Търаш в болница Acibadem Maslak в Истанбул. Младата жена разказва, че познава лечебното заведение от преди, тъй като нейният баща е страдал от онкологично заболяване и надеждата ги отвежда в Турция, където успяват да го изправят на крака.

По същото време друга двойка от В. Търново пътува до същата болница след няколко неуспешни инвитро опита в България. Докато се радва за успешното развитие при баща си, Искра научава, че и при техните близки резултатът е положителен. Така три години по-късно, когато на нея самата е препоръчана инвитро процедура, Искра и съпругът ѝ решават да не губят време и без колебание се насочват към лечебното заведение в южната ни съседка. „Две години тук в България търсиха какъв ми е проблема и стигнаха до извода, че едната ми тръба е нагъната, а другата е стеснена. В Турция ми откриха полип, който никой тук не беше установил и казаха, че трябва да се направи хистероскопия, защото и 5 инвитро процедури да направя – ще са неуспешни“, разказва Искра. За това е назначена операция за премахването на полипа. „Отстраниха полипа, вече бяхме направили и пункция за яйцеклетки. Изтеглиха ми 20 яйцеклетки, от тях се оплодиха 10, 2 от тях бяха по-слабички и 8 продължиха да растат. Замразихме 6, имплантирахме 2 и моето инвитро всъщност е успешно от първия път – имаме две момчета на 4 години“, с усмивка споделя щастливата майка. Допълва, че сега с таткото обсъждат каква е подходящата разлика за деца в семейството, защото имат замразени още 6 ембриона.

„Най хубавото е и аз съм благодарна на проф. Търаш за това, че при нас нямаше стрес. Не сме изпитвали чисто психически тази мисъл, че не можем да имаме деца. Има хора, които години наред се опитват и не се получава. При мен на 11 май ми казаха, че е препоръчително да направя инвитро в България и на 21 май следващата година родих, от първия опит. Знаех, че отивам на място, където работят както трябва и могат да ни помогнат“, споделя Искра.

В болница Acibadem Maslak се правят около 600 цикъла месечно на пациенти от цял свят с успеваемост, която достига 60-70 %. Това нарежда екипа сред най-натоварените и най-опитните инвитро центрове в света. Иновативните техники, прилагани в лечебното заведение увеличават шансовете за постигане на бременност, като повишават количеството и качеството на яйцеклетките, а резултатите са повече от обещаващи, казва проф. Бюлент Търаш.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново