Стартира програмата за поставяне на силанти на децата от 5 до 8 г.

Публикувано на пт, 14 окт. 2022
485 четения

За 11 поредна година стартира кампанията за безплатна силанизация на постоянните кътници на децата от 5 до 8 г. Инициативата е част от Националната програма за профилактика на оралните заболвания при деца на Българския зъболекарски съюз и ще продължи до края на ноември.
“Всички родители, които желаят, могат да запишат децата си за поставяне на силанти. Тази процедура е напълно безплатна и не отнема от дейностите, заложени по Здравна каса. Силанизацията представлява покриване на дълбоките фисури на зъбите. Поставя се само на четирите постоянни кътника, като целта е, докато зъбите се минерализират и станат по-устойчиви, да бъдат запазени здарви”, обясни д-р Цветосавка Тихова, координатор за областта по националната програма.
Процедурата е напълно безболезнена и не причинява никакъв дискомфорт на децата. При посещението в кабинета на детския стоматолог не е необходимо да се носи здравната книжка на детето, а на място родителите попълват единствено декларация, че са съгласни да се извърши процедурата. През шест месеца специалистите наблюдават направените силанизации.
Общо 11 са стоматолозите във Великотърновска област, които ще извършват процедурите по поставяне на силанти. Това са д-р Цветосавка Тихова, д-р Анелия Сиракова, д-р Андрей Попов, д-р Цветанка Бакалова, д-р Маргаритка Димова, д-р Мануела Радулова, д-р Румяна Войчева, д-р Татяна Чолакова и д-р Венцислав Илински. В Стражица по програмата работи д-р Руси Захариев, а в Елена – д-р Румяна Войнова.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново