Стартира февруарска АнтиСПИН кампания

Публикувано на чт, 9 февр. 2023
147 четения

Февруарска АнтиСПИН кампания под надслов “Бъди информиран” стартира във В. Търново и региона. Тя се организира от Регионалната здравна инспекция, БМЧК – В. Търново, Градски ученически парламент, Интеракт клуб и младежките домове във В. Търново и Г. Оряховица. По този повод на 13 февруари – понеделник, от 14,00 ч. ще има прожекция на филма “Какво (не) знаем за пубертета”, както и дискусия, интерактивни игри и демонстрации сред ученици в кино Latona в Г. Оряховица.
На 14 февруари – вторник, от 15,00 ч. ще се проведе информационна акция под мотото “Обичай разумно” в центъра на В. Търново. Доброволци ще раздават на минувачите балони, валентинки, флаери и презервативи. Предвидени са също забавни игри, партита и “Бързи срещи” в заведения в старата столица.
По повод на 14 февруари – Деня на влюбените, традиционно в България се провежда вторият етап от Националната АнтиСПИН кампания на Министерството на здравеопазването. Целта е повишаване на знанията за предаването на сексуалните инфекции и разпространението на ХИВ/СПИН и запознаването с начините за предпазване от заразяване. По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН. От 1986 г. до днес общият брой на регистрираните лица в България с ХИВ инфекция надхвърля 4000 души. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Във Великотърновска област през 2022 г. са открити 5 нови серопозитивни лица, посочват от РЗИ.
В празника на любовта и виното е добре младите хора да се замислят за рисковото сексуално поведение и че случайните връзки под въздействието на алкохола и свързаната с тях интимност крият особено голям риск както по отношение на нежелана бременност с всичките социални и психологически проблеми, така и от заразяване с болести, предавани по полов път, допълват здравните експерти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново