Специализираната болница по кардиология днес преглежда пациенти безплатно

Публикувано на вт, 29 сеп. 2015
352 четения

Безплатни прегледи и консултации ще проведе днес във В. Търново Специализираната болница за активно лечение по кардиология, съобщи директорката д-р Йорданка Томова. Те ще се състоят от 14,00 до 17,00 ч., а инициативата е посветена на Световния ден на сърцето, който всяка година се чества на 29 септември.
Освен прегледите и консултациите на място, екип от болницата ще раздава и образователни материали в центъра на Велико Търново. Според д-р Томова гражданите трябва да бъдат информирани за профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, която включва най-вече здравословен хранителен режим, повече двигателна активност и редовно измерване на кръвното налягане.
Смятаме, че времето за прегледите днес ще се окаже недостатъчно, затова ще организираме и втори ден за безплатните консултации, коментира д-р Томова. Датата още не е уточнена, но вероятно ще бъде избран съботен ден. Директорката припомни, че всеки работен ден от 9,00 до 12,00 часа лично тя преглежда пациенти безплатно. Това го правим за гражданите на цялата област и досега не сме върнали никого. Но е желателно, когато пациентите идват на преглед, да носят рецептурни книжки, резултати от изследвания и всякаква друга медицинска документация, свързана със сърдечносъдовите им проблеми.
Д-р Томова отбеляза също, че в болницата имат над 20 пациента и във връзка със застудяването са се увеличили и сърдечносъдовите проблеми. Стенокардии, инфаркти, ритъмни нарушения и др. са най-честите медицински проблеми, които кардиолозите лекуват. Според специалистите сърдечносъдовите заболявания са най-честият причинител на смърт в света. В България всеки трети смъртен случай е по причина на такава болест. Превенцията обаче е изключително важна, тъй като 80 процента от тези заболявания са предотвратими.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново