Специалисти от РЗИ се обучаваха във В. Търново за здравословното хранене

Публикувано на пт, 13 окт. 2023
178 четения

Специалисти от 28-те Регионални здравни инспекции в страната се събраха във В. Търново на национална информационна среща за повишаване капацитета в областта на здравословното хранене и физическата активност. Обучението се проведе от 9 до 11 октомври в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. На срещата присъстваха представители на Министерство на здравеопазването и Национален център по обществено здраве и анализи.
Експерти на центъра презентираха успешни практики, политики и стратегии за здравословно хранене и повишаване на физическата активност в ЕС и в България. Те представиха научна информация относно нездравословното хранене и ниската физическа активност, като основни фактори на риска и превенция на затлъстяването.
Проведоха се и интерактивни обучения с решаване на казуси за изграждане на опит и умения на специалистите от РЗИ. Експертите от НЦОЗА представиха дейността за успешна превенция на хроничните незаразни болести с методични указания за физическа активност. Представени бяха и добри практики при реализирането на дейности по Програмата на регионално ниво в практическите подходи за анализ и оценка на храненето в организирани детски колективи.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново