Случаи на туберкулоза и менингит засякоха за седмица в областта

Публикувано на вт, 12 сеп. 2023
323 четения

Нов случай на болен от туберкулоза е регистриран през изминалата седмица в областта, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Заразеният е от община В. Търново, като това е поредният инфектиран в региона. Въпреки, че заболяемостта в България намалява все още има региони, в които тя е над средната за страната. Сред тях е и област В. Търново, където е 17.7 на 100 000 население. По-висока е и в областите Враца, Видин, Монтана, Разград, Ямбол, Силистра и др.
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на болните. В старата столица е и Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“, в която лекуват и пациенти с туберкулоза.
През изминалата седмица в областта е регистриран и случай на вирусен менингит, отново в община В. Търново. За периода са засечени двама души с варицела и двама със скарлатина. Седем са случаите на ентероколит и четири на остри респираторни заболявания. С Covid-19 са диагностицирани 12 души, отчитат от РЗИ.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново