Скарлатината в областта намалява, за юни има 7 болни

Публикувано на вт, 30 юни 2015
152 четения

Скарлатината в областта намалява последния месец, за юни 2015 г. са регистрирани 7 болни, за разлика от април и май, когато бяха съответно 34 и 35 случая. Въпреки това не можем да кажем, че инфекцията е затихнала, има разтревожени родители, които се страхуват да водят децата си в детските градини, ако има скарлатина, коментира д-р Веска Войчева от РЗИ.
Заболяването е неуправляемо, протича с типичен обрив, контактните пациенти се наблюдават 7 дни и при най-малките симптоми детето се изолира от колектива. На изследване подлежат застрашени деца, прекарали ревматизъм, сърдечни заболявания и др. При тях по преценка на личния лекар се решава дали да се направи антибиотична терапия.
Д-р Войчева отчете още, че много родители искат децата им да се изследват за скарлатина, но това го правим също, когато в един детски колектив има повече болни. Според нея резултатите са информативни и РЗИ няма право да задължи родителите да започнат антибиотична терапия. Но при такова голямо разпространение на скарлатината тази година тя създава колективен имунитет и след това дълги години има затишие.
За съжаление скарлатината повтаря и имунитетът ѝ би бил траен, ако не се прилага антибиотична терапия, посочи д-р Войчева. Няма още смъртен случай от заболяването, което при възрастните протича по-скоро като ангина.
За първите пет месеца на годината от скарлатина са се разболели 240 души. За същото време на 2014 г. са били 76 болни.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново