Силно заразно очно заболяване плъзна във Велико Търново

Публикувано на пн, 8 Дек. 2014
5974 четения

д-р Евгени Чолаков

Последните седмици вирусен кератоконюнктивит нападна великотърновци, съобщи офталмологът д-р Евгени Чолаков. Заболяването протича много тежко със затваряне и подуване на окото, силни болки, намаляване на зрението, а лечението е трудно и продължава няколко седмици. Причинява се от няколко вида аденовируси. Отначало се заразява едното око, но след това заболяват и двете.
Кератоконюнктивитът се усложнява с бактериална инфекция и това налага антибиотично лечение през устата, каза още д-р Чолаков. В момента четири души са пациенти на офталмолога, а заболяването е в разгара си. Преди това са минали още 5-6 души със същите оплаквания. Д-р Чолаков припомни, че миналата година такава епидемия е имало в Севлиево, но сега тя се е преместила към Велико Търново.
Вирусният кератоконюнктивит е силно заразен и при лечение трябва да се спазва стриктна хигиена. Проблемът е, че сега настъпва сезонът на грипа и често той е придружен с конюнктивит. Но той протича по-леко, за разлика от епидемичния кератоконюнткивит, който може да се развие самостоятелно, без да има съпътстващи заболявания.
Инкубационният период трае от 5 до 12 дни, а след това настъпва острата фаза. Вирусът предизвиква и кератит, а болният е заразен, докато окото отделя водниста течност. Може да се стигне и до употребата на стероидни медикаменти.
Профилактиката на вирусния кератоконюнктивит е спазването на стриктна лична хигиена. Самолечението е абсолютно противопоказано.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново