Ще чакат ли пациентите на опашки пред болниците?

Публикувано на пт, 27 мар. 2015
563 четения

Пациенти може да се редят на опашки пред болниците, прогнозираха директори на лечебни заведения във Великотърновска област. Причината е новата методика за финансиране на стационарите. В сряда (25 март) болничните шефове подписаха договори в РЗОК за бюджетите си през 2015 г., които са 93 процента от миналогодишните. Стационарите за първи път няма да имат право да лекуват повече пациенти, отколкото им позволяват финансовите лимити. Досега болниците лекуваха всички пациенти, а след това, ако лимитът беше превишен, здравната каса намираше начин след проверка да им възстанови средствата.
От тази година поради новите правила за финансиране, пациентите ще обикалят болниците, в които са останали пари за лечение. Наистина преди няколко дена РЗОК изплати надлимитната дейност за декември 2014 г. и за януари 2015 г., остават парите за февруари, но разплатените средства за трите месеца се включват в бюджета на стационарите за тази година.
Все сме имали безпаричие, но като това не е било, коментира д-р Георги Вашков, управител на горнооряховската общинска болница. Рентгенологът с тревога обясни, че ако върне пациент, той може да съди болницата. Така може да се заредят многобройни дела, изискващи време и разходи. От друга страна, ако го лекува, здравната каса няма да плати лечението. Д-р Вашков се надява МЗ и НЗОК да преосмислят методиката за финансиране на болниците и да разрешат надлимитната дейност. Д-р Вашков отчете, че болницата е приключила 2014 г. с финансова загуба само от 800 лв., за разлика от стационари в други градове, където загубите са милиони.
Д-р Ренета Кръстева, управител на павликенската болница, коментира, че лекарите нямат право да нарушават методиката и отдавна неспешните пациенти се записват за лечение. Но това не е проблем от днес за утре или за след няколко дни. Сега се задава по-голямо чакане, прогнозира тя.
В Свищов няма опашки за хоспитализации, заяви управителят д-р Евгений Митанов. По думите му проблемът е, че в този лимит на стационара са включени и спешно болните, които няма как да бъдат върнати. Същото се отнася и при децата.
Ние сме търговско дружество по Търговския закон, а ни налагат лимит на бюджета, както беше едно време, каза още д-р Митанов. С тази разлика, че преди парите са стигали, а сега – не. По клинични пътеки свищовската болница ще получи 1,6 млн. лв. тази година и още 0,5 млн. лв. за диализната дейност. Ние няма да се занимаваме с “бакалски работи”, защото нашата работа е да лекуваме. Нека здравните власти носят отговорност, ако болен остане на улицата, коментира анестезиологът. Според него тазгодишното финансиране на болниците поставя на изпитание труда на лекарите и живота и здравето на пациентите.
Като че ли най-оптимистично настроени към новата методика са лекарите от МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново. Засега нямаме проблеми с намаления бюджет, а също и с опашките. Нуждаещите се записват наистина в листа на чакащите, но след седмица са хоспитализирани, каза д-р Николен Стойнов, шеф на болничното ДКЦ.
Все още е рано да се прогнозира какво ще се случи след месец-два, когато болниците похарчат и парите от досегашната надлимитна дейност, коментираха болнични мениджъри.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново