Шест джипита от областта в “Топ 100” за най-добра работа

Публикувано на чт, 8 окт. 2015
2488 четения

Шест джипита от Великотърновска област  са се класирали в топ  листата на 100-те най-добри общопрактикуващи лекари в страната.  Списъкът с класацията вече е обявен на сайта на здравното министерство, като първите 10 медици, които са събрали най-много точки, ще получат като поощрение бонуси от 5000 лв.
В началото на тази година, след заповед на здравния министър д-р Петър Москов,  работна група от 11 хабилитирани лекари и специалисти на МЗ, НЗОК и национални консултанти, начело с доц. д-р Димитър Чаръкчиев, съветник на здравния министър, изчисли на базата на определени индикатори как общопрактикуващите  4600 в страната  се грижат за компенсацията на пациенти със захарен диабет и сърдечносъдови заболявания. Това са най-честите хронични незаразни болести, от които страда българинът. И ако пациентите поддържат нормални стойности на кръвната захар и кръвното налягане, това показва, че личните им лекари следят заболяванията и заедно с ендокринолозите и кардиолозите осигуряват добро качество на живот на болните.
На първо място в класацията е    д-р Мария Соколова от Дупница, но във Великотърновска област най-добре се е справил д-р Валентин Богословов от Горна Оряховица. Той се е класирал на 12-о място. Следват д-р Христо Попов от Свищов на 16-та позиция и д-р Ирена Кабакчиева от Горна Оряховица  с номер 37.
Останалите трима са д-р Милчо Димов от Караисен, д-р Ваня Игнатова от Свищов и д-р Павлина Велкова от Златарица, съответно с номер  71, 93 и 94.
Преди ден здравният министър похвали първенците, но отчете, че обследването на джипитата е показало и печални резултати.  Те сочат, че в България има 1 750 000 хипертоници, но  30 на сто от тях не се лекуват правилно и поддържат по-високи стойности от нормалните на кръвното налягане. Има също 450 000 диабетици, като половината от тях нямат компенсирани стойности на кръвната захар. Разбира се, лечението на тези пациенти зависи и от самите тях, но основната роля се пада на лекаря.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново