Седмица на отворените врати организира Специализираната белодробна болница

Публикувано на ср, 13 сеп. 2023
249 четения

Седмица на отворените врати организира Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във В. Търново. Инициативата е в изпълнение на дейностите по „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2щественото здраве и тази заплаха не следва да бъде подценявана, предупреждават лекарите. 025 г.“. Седмицата на отворените врати ще се проведе в периода 25 – 29 септември в стационара. По време на кампанията ще се провежда скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, ще се извършват консултации, прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за туберкулоза лица.
Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството и представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Епидемията от COVID-19 даде значително отражение на резултатите, постигнати в борбата с туберкулозата в световен мащаб. Днес туберкулозата продължава да представлява заплаха за обществото.
Болестта присъства във всички страни и възрастови групи, като хората с туберкулоза са сред най-маргинализираните и уязвими лица.
Причинителят на туберкулозата се отличава със значителна устойчивост във външната среда, а в тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и
загиват след 5-10 минути, допълват от Регионалната здравна инспекция.
По данни на Световната здравна организация през 2021 г. приблизително 10,6 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,6 милиона са починали от болестта.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново