Със супер модерна апаратура като в Америка и Европа ще лекуват пациенти във великотърновската онкология

Публикувано на пн, 13 Юли 2015
1024 четения

Изпълнителите по проекта (от ляво на дясно) Георги Панов, инж. Иван Иванов, Мариела Цонева и Мартин Петков.

Терапията е роботизирана, а успешното лечение при болните от рак стига 50 процента

От средата на август супер модерна апаратура ще лекува пациенти във великотърновската онкология. Вече е завършен и оборудван новият лъчетерапевтичен блок, изпълнен по проект на Оперативната програма за регионално развитие. Рязането на лентата се предвижда в началото на август, а за официалното откриване са поканени премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев.
На пресконференция за журналисти, на която присъстваха всички изпълнители по строителството и оборудването на новата медицинска база, Мариела Цонева, шеф на дирекцията “Общинско развитие” припомни, че договорът за изпълнение е подписан през март 2012 г. и срокът му изтича на 11 август 2015 г. Цялото финансиране е за 10 758 088 лв., като по време на изпълнението са подписани два анекса от 4,5 млн. лв., които са собствено участие на общината. През юли и август се очаква да приключат процедурите за ползване на лъчетерапевтичния блок, които изискват и намесата на Агенцията за ядрено регулиране.
Ръководителят на проекта инж. Иван Иванов пък обясни защо се е наложило значителното дофинансиране от страна на общината. Той заяви, че когато е представена документацията пред финансиращия орган, е посочен технически проект за един вид апаратура. След 3 г., когато е одобрен проектът, заявената апаратура вече е “остаряла” и общината решава да бъде доставена друга, която е от най-висок клас засега. Тя води след себе си ново техническо решение и специфично изискване на сградата, която да осигури безопасност на пациентите, лекарите и околните лечебни заведения. Всичко това наложи преработване на проекта на 100 %, който да е съобразен с новата апаратура и разбира се, по-голямо финансиране, коментира инж. Иванов. Така за медицинската техника се влагат 6,5 млн. лв., а останалите 4 млн. лв. отиват за специфичното строителство.
Касае се основно за компютърен томограф за диагностика на раковите заболявания и линеен ускорител за лъчетепария, автоматизирана терапевтична система за брахитерапия – при рак в кухинни органи, подвижна дигитална рентгенова система и всякакъв вид допълнителна техника, посочи Георги Панов, управител на фирмата “Соломед” ООД, ангажирана с доставката на апаратурата. Според него това е най-модерната в Европа техника, а такава система за брахитерапия в страната има само Националната онкологична болница в София. При лечение за рак на матката, простата и гърлото, в органите се поставят изотопи под контрол на рентген и по този начин става лъчението. При високо технологичния линеен ускорител пък във всеки момент се контролира мощността на дозата за тумора на пациента, самото лъчение е много прецизно и по този начин се съхраняват околните органи. Максималното поле в организма, което може да бъде облъчено с линейния ускорител, е 40х40 см. Самата пациентска маса е автоматизирана, завърта се във всички посоки и е синхронизирана с линейния ускорител. Самата терапия е роботизирана, а защитата на лекарите е 100 %, обясни Стефан Сивриев, представител на фирмата производител. Според него с тази нова апаратура успешното лечение на болните от рак стига до 50 процента или за територията на страната това са 6000 българи, които ще бъдат спасени. Докато с досегашната апаратура този процент е наполовина.
За да бъде правилно лечението, е необходима и точна диагностика, която се извършва с компютърния томограф. Той също е последно поколение на медицинската техника и е произведен тази година, разказа д-р Александър Мичев, представител на фирмата производител. Специфичното е, че този томограф има ново поколение рентгенова тръба, която е малка и бързо се охлажда. А това позволява да се преглеждат повече пациенти и самото изследване да бъде по-продължително. Освен това качеството на образа е много добро, облъчването на пациента е възможно най-ниско и разходът на енергия е икономичен. Такъв вид томограф е инсталиран и в университетските болници в Америка и Европа, така че България не прави изключение, каза д-р Мичев.
Само дебелината на едната стена на бункера, където е разположен линейният ускорител, е 2,50 м, а самата врата струва над 100 000 лв. Според инж. Иванов сградата за лъчетерапия е уникална като строително решение и в близките 20-30 години едва ли ще има друга такава. Именно част от препроектикането в началото е било за големината на бункера, размерите на който са били увеличени. Освен това при изпълнението е използван високотехнологичен бетон, който няма нищо общо с този при другото строителство. Вече са направени замервания на лъчение при работеща система, които са доказали висока сигурност на апаратурата. Обучен е също персонал от 15 физици и лекари, който ще работи в лъчетерапевтичния комплекс.
Подобни комплекси са открити в Русе, Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и други, но във В. Търново проектът е най-скъп. Общината пое голяма финансова тежест, но дано си заслужава, въпреки че е по-добре все по-малко пациенти да се възползват от новата апаратура, каза Мариела Цонева.
По данни на Комплексния онкологичен център във В. Търново през 2010 г. са били регистрирани 16 174 болни със злокачествени заболявания, като 70 % от тях подлежат на лъчелечение. Лечебното заведение обслужва две области – Габрово и старата столица. 11 298 от общия брой на пациентите са преминали предоперативно лъчелечение. 2000 от болните са се нуждаели от високотехнологичен линеен ускорител.
През 2014 г. по данни на РЗИ във Великотърновска област са регистрирани 10 185 души с новообразувания, и то в лечебните заведения за доболнична помощ. Същата година в болниците на региона с тумори са били лекувани 3843 души. Заболеваемостта от рак се увеличава и засяга все по-млади хора. Заради ремонтите и изграждането на нова сграда за лъчелъчение, което беше спряно, пациентите от В. Търново бяха принудени да търсят други болници. Това създаваше неудобство за болните. След месец дейността в Комплексния онкологичен център се възобновява.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново