Със субсидия от 833 000 лева Общината в Свищов извади болницата от финансовия колапс

Публикувано на ср, 11 февр. 2015
313 четения

Със субсидия от 833 000 лв. Общината в Свищов извади болницата от финансовия колапс, съобщи зам.-кметът Емил Димитров. Средствата са отпуснати през последните три години, като най-много – 345 000 лв., са били през 2012 г., сочи справка на лечебното заведение. Тогава задълженията на болницата са 2 230 000 лв., от които 1 765 000 лв. просрочени. Търговското дружество изпадна във финансов колапс и имаше опасност да спре дейността си. С решение на Общинския съвет е отпуснат и банков заем от 500 000 лв., който медиците обслужват ритмично.
За миналата година приходите на стационара от РЗОК са 2 384 000 лв. , те са повече с 80 000 лв. от 2013 г. и това дава възможност да бъдат изплатени всички забавени от минало време работни заплати на персонала. В същото време са натрупани нови 70 000 лв. за последните месеци на 2014 г., като задълженията за лекарства към “Хигия” също не са малки.
Зам.-кметът подчерта още, че одитът на големия проект на болницата за ново медицинско оборудване и вътрешни ремонти, свързани с апаратурата, е приключил успешно и последните средства вече са одобрени. Сега пред болницата стои сериозната задача сградата да бъде санирана, но възможностите за финансиране по проекти за енергийната ефективност са ограничени. Европа не дава пари за нереформиран сектор, какъвто е здравеопазването, коментира Димитров. Най-малко 5 млн. лв. са необходими, за да бъде обновена цялата сграда на болницата, на която дограмата вече е твърде остаряла и има фуги между стените. Общинският бюджет обаче не е в състояние да помогне финансово. Зам.-кметът припомни, че през ноември 2014 г. са подменени двата отоплителни котела с нискоактивна дизелова инсталация, произведена през 2010 г. За да се затвори кръгът за енергийната ефективност на сградата, е необходимо да се ремонтира и сградният фонд.
Притеснени сме от прогнозните бюджети за 2015 г., които здравната каса налага на болниците, каза още Димитров. Според него може да се стигне до листи на чакащите, но новите правилници и промените в законите не лекуват хората. Това го правят лекарите. Зам.-кметът изрази загриженост, че все повече български медици напускат страната за по-високо заплащане и даде пример със свищовската болница, където заплатите не са увеличавани от дълго време и въпреки това лекарите и медицинските сестри продължават да работят. В същото време заради напуснали гинеколози е закрито родилното отделение.
За съжаление, този статут на болниците да са търговски дружества, а лекарите – търговци, превърна много от джипитата в “писарушки” в доболничната помощ, а специалистите да лекуват “като на конвейр”. Има доктори, които не искат да се учат и да прилагат новостите, коментира Емил Димитров.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново