С ново и модерно оборудване разполага вече болницата в Горна Оряховица

Публикувано на пт, 19 ян. 2024
281 четения

Ново съвременно оборудване е предоставено в края на годината от Министерство на здравеопазването на общинската болница в Горна Оряховица. Апаратурата е закупена с европейски средства по проект “Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи” по ОП “Региони в растеж” (2014-2020) с бенефециент Министерство на здравеопазването. Новото оборудване е на стойност 362 470, 32 лв. с ДДС и включва преносимо рентгеново устройство, пациентен монитор, система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване, електрокардиограф и ехограф от най-висок клас. Апаратите са предоставени за безвъзмездно ползване за нуждите на интензивното отделение за терапевтично болни и вече се използват при диагностиката и лечението на пациентите.
Медицинските екипи работят със съвременния ехограф, марка “Canon”, който струва 111 226 лева. “Апаратът е с голям потенциал и възможности за три трансдюсера – за диагностика в областта на кардиологичните заболявания, на заболяванията на коремни органи (гастроентерология) и за диагностика на кръвоносни съдове”, обяснява кардиологът и специалист по вътрешни болести д-р Атанас Ковачев. “Той е с много висока резолюция на 3D и 4D изображенията и съответно осигурява точна ехографска диагностика на съвременно ниво”, посочва още д-р Ковачев.
В интензивния сектор се ползва активно и електрокардиографа, произведен от General Elektric , който регистрира електрическата активност на сърцето в момента на изследването. Той пък замени досегашния остарял електрокардиограф в стационара.
“С предоставената нова апаратура подобряваме качеството на медицинските услуги, коментира управителят на болницата д-р Иван Иванов. “От обособяването на интензивно отделение за терапевтично болни през април м.г. значително е намаляла смъртността в лечебното заведение”, обобщава още той.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново