Регистрираха случай на хепатит В

Публикувано на вт, 26 сеп. 2023
280 четения

Случай на вирусен хепатит тип В е регистриран през изминалата седмица в областта. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция във В. Търново за заразните заболявания за периода 18 – 24 септември. Болният е от община Свищов.
Хепатит В се разпространява лесно и вирусът е силно заразен – 100 пъти по-заразен от вируса на ХИВ, тъй като размерите му (50 нанометра) позволяват лесно да навлезе в кръвоносната система. Заразяването се осъществява по полов и кръвен път, може да се предаде и на новороденото по време на раждане от неговата майка.
В малък процент от случаите вирусният хепатит В протича светкавично. В тези случаи за много кратко време се изявяват симптомите на остро настъпила чернодробна недостатъчност с унесеност, замъгленост на съзнанието до кома, изявена жълтеница, подуване на корема и др. Винаги е налице увеличение на черния дроб и много по-рядко – увеличение на далака. Рядко може да има увеличение на лимфните възли. Лечението на вирусния хепатит се назначава задължително от лекар.
През изминалата седмица в областта са регистрирани също 9 случая на ентероколит, толкова са и пациентите с остри респираторни заболявания. Общо 7 души са с варицела и 4 със скарлатина. Случаите на Covid-19 са 17, показват данните на здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново