Регистрираха първи случай на марсилска треска в областта

Публикувано на ср, 24 май 2023
389 четения

Първи случай на марсилска треска за тази година е регистриран през изминалата седмица в областта. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция за заразните и паразитни болести за периода 15-21 май. Заболелият е от община Горна Оряховица.
Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване и се предава чрез ухапване от кърлежи. На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3-7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. Появява се и характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. При своевременно и адекватно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване, посочват от РЗИ.
През изминалата седмица в областта е регистриран и един случай на вирусен хепатит, а болният е от община В. Търново. Общо 48 случая на варицела са установени в региона, както и 14 на скарлатина.
През периода са регистрирани и 21 души с Covid-19. Четирима са заболелите от ентероколит, а 12 от остри респираторни заболявания, показват данните на здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново