Регистрираха коклюш при дете на 9 години с имунизация

Публикувано на вт, 14 май 2024
683 четения

Един случай на коклюш на дете на 9 години е регистриран през изминалата седмица на територията на областта. Касае се за дете от село Овча могила с редовен имунизационен статус за възрастта. Спрямо контактните лица в класа не са предприети противоепидемични мерки поради продължително отсъствие на детето от училище и изтекъл срок на карантината.
Във връзка със Заповед № РД-01-318/08.05.2024 г. на министъра на здравеопазването от 9 май 2024 г. в РЗИ – Велико Търново, функционира временен имунизационен кабинет за извършване на имунизации срещу коклюш на бременни жени с документиран период на бременността между 27-ма и 36-а гестационна седмица включително. През изминалата седмица в него са извършени 2 имунизации срещу коклюш на бременни жени, заявили желание за това.
За периода от 7 до 12 май на територията на област Велико Търново, освен слачая на коклюш, са регистрирани следните заразни заболявания: 31 случая на варицела, 2 – на скарлатина, 4 – на ентероколит, 3 – на туберкулоза, 1 – на COVID-19, и 14 – на остри респираторни заболявания.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново