Раздаваха разноцветни сърца с послания в Световния ден на психичното здраве

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
246 четения

Разноцветни сърца с послания и съвети за позитивен начин на живот бяха раздавани в Г. Оряховица от експерти от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивния информационен център по наркомании към Община В. Търново. Инициативата бе по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. На централния площада бяха разположени идеи как и защо е необходимо да се грижим за себе си, като желаещите имаха възможност да направят забавни тестове за скрининг на психичното здраве и да погледнат по-дълбоко в психо-емоционалното си състояние.
Световният ден на психичното здраве е възможност за хората и общностите да се обединят по темата „Психичното здраве е универсално човешко право“, за да подобрят знанията, да повишат осведомеността и да стимулират действия, които насърчават и защитават психичното здраве на всеки като универсално човешко право.
„Всеки, който и където и да се намира, има право на най-високия достижим стандарт на психично здраве. Това включва правото да бъдете защитени от рискове за психичното здраве, правото на налична, достъпна, приемлива и качествена грижа и правото на свобода, независимост и включване в общността“, посочват от Превантивния информационен център.
И допълват, че един на всеки осем души в световен мащаб живее с психични заболявания, които могат да окажат влияние на физическото им здраве, благосъстояние и начина на живот.
Целта на Световния ден на психичното здраве е да се заостри вниманието на обществеността за проблемите, както и да се мобилизират усилията за превенция употребата на наркотични вещества, тъй като зависимостите водят и до тежки психични заболявания.
По време на инициативата в Г. Оряховица желаещите граждани имаха възможност да „усетят“ негативното влияние на психоактивните вещества върху възприятията им чрез симулационни очила. Те представят ефекта на дезориентация, забавено време на реакция и др., вследствие употребата на наркотични вещества.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново