Рамковият договор да се сключва за три години, поискаха докторите на Национален съвет на БЛС

Публикувано на ср, 11 февр. 2015
333 четения

На Национален съвет на БЛС, който се проведе в събота в Хисар, обсъждахме правилата и методиките на НРД 2015 и предстоящите промени в Закона за здравното осигуряване, съобщи д-р Янка Минчева, председател на Регионалната колегия във Велико Търново. На форума са присъствали ръководствата на здравното министерство, на НЗОК и Надзорният съвет на здравната каса.
Всички сме притеснени от факта, че парите за болниците ще спрат от НЗОК, ако те имат задължения към НАП. Освен това стационарите трябва да се отчитат всеки месец с бележки от данъчните. Това гласи Решение 788 на МС от ноември 2014 г. Именно този факт доведе до дълги дискусии на съвета и в крайна сметка предложихме такива справки да се дават веднъж годишно. Те няма да забавят парите от НЗОК, коментира д-р Минчева.
На форума одобрихме и предложението да се върне договорното начало и арбитражните комисии, като обсъдихме и варианти рамковият договор да се сключва за три години, а не за една, както е сега. Освен това настояваме да бъде удължен срокът за сключване на договорите със здравната каса, тъй като всяка година в началото се трупат опашки през февруари, има напрежение и притеснения.
Тази година има ново изискване на здравната каса за прекратяване на договорите, ако пациентът не е доволен от лечението. Според нас това изискване е субективно и може да доведе до сериозни сътресения при лечението на определено заболяване. Разбира се, че трябва да се търси мнението на самите болни, но трябва да се въведат обективни критерии за прекратяване на договора с изпълнител на медицинската помощ, смята д-р Минчева.
На Националния съвет дискутирахме и един друг важен факт за включването на нови лекарства в медицината, посочи още шефката на БЛС. И допълни, че медиците са се обединили около решението действието на новите медикаменти първо да бъде проверявано от оторизираните дружества и ИАЛ, а след това те да бъдат включвани в реимбурсния списък на НЗОК за лечение.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново