Проверяват МОБАЛ и частната кардиология за дублиращи дейности

Публикувано на чт, 26 февр. 2015
1224 четения

Експерти от РЗИ във В. Търново започват проверки в държавните болници за частни структури и дублиращи дейности. Вчера в Регионалната дирекция е получена заповед на здравния министър д-р Петър Москов, в която се нарежда да се проверява за легални и полулегални центрове и схеми за източване на публични средства. Срокът на проверките е кратък, докладите трябва да бъдат представени на МЗ до 4 март 2015 г.
Във Великотърновска област има само една държавна болница и това е МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, обясни д-р Екатерина Личева, шеф на дирекцията за медицински дейности при РЗИ. Продължават съдебните спорове между МОБАЛ и частната кардиология, която е наемател на държавната болница. Преди пет години Българският кардиологичен институт изгради частна инвазивна кардиология във В. Търново. Първите няколко години нямаше никакви проблеми между МОБАЛ и кардиолозите, докато след това областната болница откри своя кардиологична лаборатория и конфликтите започнаха. Според чл. 9 от ЗЛЗ на територията на една държавна или общинска болница не може да работи второ лечебно заведение със същата дейност и МОБАЛ поиска частниците да напуснат сградата. Това не се случи и след като се намеси частен съдебен изпълнител. Междувременно се смениха няколко здравни министри, но никой не реши спора.
“Янтра ДНЕС” научи, че частниците са поискали да купят сградата на бившата гинекология, където се намират сега. Има депозирано писмо до здравния министър.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново