Проф. Радка Аргирова, вирусолог: Пред прага сме на пробив в лечението на ХИВ

Публикувано на чт, 2 Юли 2015
2216 четения

В България за последните пет години 4,3 пъти се e увеличил броят на заразените сред гей общността

– Проф. Аргирова, вече 30 години работите активно върху вируса на СПИН, лично откривателят му Роберт Гало ви го даде за изследвания. След това открихте първата лаборатория за изследване на ХИВ. Доколко са оптимистични прогнозите, че един ден учените ще открият ефикасна терапия и излекуване?
– Пред прага сме на пробив в лечението на ХИВ. Тази година през февруари бе направено научно съобщение, че вече има препарат, който може да пребори тази опасна болест. Открит е нов имуноглобулинов белтък, произведен от аденовирус, който играе ролята на бариера при проникването на вируса в клетките. Той се свързва с едно химично вещество, което не позволява на клетъчните рецептори да осъществят връзката “клетка-вирус”. Счита се, че това ще доведе до излекуване на СПИН и няма да има нужда от ваксина. В същото време този препарат ще бъде ефективен за всички подтипове на ХИВ .
А за да се зарази самата клетка, вирусът трябва да въведе своя генетичен материал в нея. Този процес започва с прикачването и въвеждането на ХИВ в клетката, разграждането на вирусната мембрана и вмъкването на вирусните гени в човешкия геном. Така човешката клетка е заставена да произвежда градивен материал за вируса, който се мултиплицира и след това пробива инфектираната клетка, за да се насочи към други клетки, които да инфектира. Вирусът поддържа оцеляването на човешката клетка, докато приключи собственото му размножаване.
До момента медицината успява да контролира ХИВ инфекцията, така че тя да се превърне от такава с летален край, в хронична. Това се отнася и за лечението в България. Но въпреки удължаване на живота, това не води до намаляване на заразените хора. Пълно излекуване обаче все още няма открито, с изключение на единични случаи, и човек остава носител на вируса, като може да го предаде на друг. Но съвременното лечение спира размножаването на ХИВ и по този начин имунната система успява да се възстанови. Проблемът е, че вирусът се интегрира в клетката и остава латентен. Затова усилията на учените днес са насочени към изучаване на латентните вируси. Освен това ХИВ има способността да мутира, което е причина до този момент да няма успешна ваксина. Независимо от успехите при лечението, най-сигурният начин да се предпазим от тази инфекция е човек да има отговорно сексуално поведение, тъй като най-честият начин на заразяване е по полов път и венозната наркомания.
Все пак в медицината са известни два случая на излекуване от СПИН. Първият е т.нар. Берлински пациент, на който през 2007 е трансплантиран костен мозък от донор. Изследвания след това са показали, че мъжът вече няма ХИВ. Другият пациент е бебе, но трябва да се следи развитието му, тъй като вирусът е изключително приспособим, става част от човешкото ДНК и може да се скрие в клетки, които стават негов резервоар, и след години да се появи отново. Но всяка година излизат по 2-3 нови терапии, които удължават живота на вирусоносителите.
– Може ли да се роди здраво бебе от заразена с ХИВ майка?
– Може, ако майката се лекува по време на бременността. По този въпрос трябва да се работи интензивно, особено от лекарите, проследяващи бременността.
– Вече е известно, че има ваксина, която убива вируса 72 часа след заразяване. Може ли тя да се прилага масово?
– Ваксината се използва за медици, които оперират заразени с ХИВ. Ако хирургът се убоде или пореже със скалпела, които е употребил за болния. Веднага се прилага ваксината, която унищожава вируса. Иначе при други хора няма как да се разбере до 72 часа, че са заразени.
– Каква е последната статистика за българите с ХИВ у нас?
– В България към май 2015 г. 2121 души са заразените с вируса. Годишно има по 200 новозаразени, докато преди те се движеха по 25-30 души. Най-много ме притеснява фактът, че се изменя спектърът на инфектираните, бързо се увеличават вирусоносителите от гей общността. От 2010 г. досега те са нараснали 4,3 пъти, отколкото останалите групи с ХИВ. Или при 78 новозаразени само 7-8 са хетеросексуални. Това означава, че към тази група трябва да се насочи специализирана програма за превенция. Но все още България е с ниска заболеваемост, за разлика от други европейски страни. Притеснителното е, че все по-млади хора се инфектират, има младежи на 15-16 години. Много се е увеличила и групата на 50-годишните.
– Вече нищо не се съобщава за опасния вирус ебола, който миналата година засегна с висока смъртност предимно няколко африкански държави. Означава ли, че опасността е преминала?
– Има пет типа ебола, които са много опасни и са открити в страните Сиера Леоне, Либерия и др. Сега е открит и шести в Югоизточна Азия, който не заразява човека. Заразата се пренася чрез определен вид прилепи. Вирусът отива в ендоделните клетки на кръвоносните съдове у човека и така се разпространява в целия организъм. На път е да бъде открита ефикасна ваксина. Сега има такъв препарат от три антитела, получени от листата на тютюн.
Има и две кандидат-ваксини с други вирусни вектори, вече се правят изпитания и се надяваме при следващата епидемия от ебола препаратите да се прилагат. Ако тази година не се вземат необходимите мерки за прекъсване на ебола, 1 млн. души ще бъдат заразени. В световната преса се шири разследване, според което се твърди, че 3,3 млрд. долара са дадени за борба с ебола в Африка, а парите ги няма. В засегнатите държави и особено в Сиера Леоне медиците, които работят при извънредно тежки условия за овладяване на заразата, не са получавали заплати от месеци.
Новото е, че вече има бърз тест за откриване на вируса, който струва 20 долара. Това е нова американска технология, чрез която на специално обработена хартия се открива RNK на вируса. Тази хартия се изсушава и замразява и върху нея се капят капки кръв на пациента. До 30 минути става ясно дали той е заразен с ебола. Този тест е евтин и универсален, чрез него могат да бъдат открити най-различни вируси, които заразяват. Настъпва нова епоха за бързата диагностика на вирусните инфекции.
– Възможно ли е лабораторните вируси да се разпространяват като биологично оръжие?
– В годините вирусите не са прекъснали своето историческо и генетично развитие и твърде неверни са твърденията за такова биологично заразяване. Това е еволюция на вирусологията, а и сега има по-добра диагностика.
– Тази зима очаква ли ни нов грипен вирус?
– В Китай e изолиран новият щам H7N9, който не се предава от човек на човек, а от птици на хора. И миналата зима подмина България. Но за тази е рано да се прогнозира. Има и още един вирус на Арабския полуостров, известен като MERS-cov, който предизвиква респираторен синдром и големи епидемии. Не е от семейството на грипните, но има подобно действие. Вече са регистрирани смъртни случаи. За резервоар се смятат камилите на Арабския полуостров. Сега се търсят възможности за ваксинация на самите камили.
– Ваксините против човешкия папиломен вирус предизвикаха доста дебати у нас, преди две години стартира кампания за имунизиране на 12-годишни момичета. Родителите обаче се страхуват от странични ефекти и много малко деца бяха имунизирани. Безопасни ли са тези ваксини срещу рака на маточната шийка?
– Ваксините са два вида и са изпитани върху 40 000 жени по света. Досега са използвани над 4 млн. дози и няма нито един смъртен случай. В тази ваксина няма вирус, чисто химически в нея има външния антиген на вируса. Той не носи инфекциозността. Няма я и вирусната ДНК. Ваксината е безопасна и всичко казано против нея е мит. Освен това тя е съвместима с всички останали ваксини, дори с контрацептивите. Наистина у нас държавата реши да ваксинира 12-годишните и тази възраст се базира на социални и демографски проучвания. Но това не означава, че от 13 до 20-годишна възраст тя не може да се прилага. Единственото условие е момичето да не е започнало полов живот. Иначе трябва да се прави изследване за папилома вирус.
Откривателят на този вирус получи Нобелова награда през 2008 г. Преди това американците откриха, че се образуват антитела срещу външния белтък на вируса и това доказва, че само външен антигет може да образува антитела, които предпазват от развитие на рак. Така се започна работата по ваксината.
– Проф. Аргирова, вие се обявихте в защита на задължителните имунизации на децата и срещу антиваксиналните движения, които искат ваксините да бъдат препоръчителни. Внесено е дори такова предложение в пармалента за промяна в Закона за здравето, който регламентира задължителния характер. Смятате ли, че сегашният имунизационен режим може да бъде отменен?
– Ваксините са най-мощното оръжие за профилактика на инфекциозните болести и не може да преминем към препоръчителен имунизационен календар. За съжаление, в речника на здравния министър д-р Москов думата профилактика не съществува.
У нас вече има родители, които са против ваксините, без да са поставили сериозен аргумент за това. Но в Англия през 1974 г. се разболяха 100 000 души от коклюш, 36 от които починаха. В Япония през 1978 г. имаше 13 000 болни и 41 смъртни изхода. В Швеция през 1985 г. ситуацията е същата. В Украйна през 1992 г. беше обявено, че имунизацията е комунистическо дело и беше спряна. Резултатите са – 50 000 се заразиха от дифтерия, умряха 1700 души. В Русия пък през 1993 г. 7000 деца починаха пак от дифтерия след спиране на ваксината. Когато има малък обхват на имунизациите, има голяма опасност от избухване на инфекциите. Ако днес тези заболявания са намалели, то това е в резултат на ваксините.
– Родителите се страхуват от странични ефекти на ваксините и те посочват много примери за това с техни деца?
– Тези твърдения не са основателни. При морбили шансът за нежеланите реакции е 1 на 1 000 000 души, при дифтерия – 1 на 3 200 000 души. Мониторирането на ваксините в целия свят продължава и във всички страни са изградени системи за следене на страничните реакции.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. интернет

loading...
Пътни строежи - Велико Търново