Проф. Милан Миланов: “Нови линейки, вертолети и апаратура няма да спасят здравеопазването, ако нямаме лекари и медицински сестри”

Публикувано на пн, 20 Апр. 2015
481 четения

– Проф. Миланов, на кръглата маса остро нападнахте новата методика за финансиране на болниците. Нали преди това тя е обсъждана повече от три месеца в съюза?
– Не може да съществува такава методика за бюджетно финансиране на болниците в условията на пазарното стопанство. Ръководството на БЛС зад гърба на лекарите се споразумя с НЗОК за тази убийствена и престъпна методика. Тя беше наложена чрез натиск и манипулация. Гласуваха си я членовете на УС на БЛС и няколко регионални колегии от страната и не се чу гласът на хората, които разбират. Самото представяне на методиката не беше в пълнота, а в най-груби щрихи. Прикриха се детайлите, които са много важни и налагат ограничения. Според мен ръководството на БЛС трябва да подаде оставка още преди събора, като му остава задачата да организира този форум, на който да бъде избрано ново ръководство, което да защитава интересите на лекарите и на обществото.
– На срещата във Велико Търново се чуха предложения за оттегляне на подписите на БЛС от споразумението за новата методика?
– Това няма как да стане нормативно. Няма такова понятие “оттегляне на подписите”. БЛС не трябваше да се съгласява, ръководството я подписа, защото е обвързано политически и парично, пък сега ще я поправят. Престъпление е за раждане, хемодиализа и интензивно лечение да има лимити, макар че не трябва да има лимити за лечението на нито едно заболяване. Който е подписал всичко това, е престъпник. Какво общо има БЛС с лекарствата на онкоболните, за да искаме повече пари за лекарства. Това е проблем на НЗОК и МЗ. Но ръководството на БЛС е подопечно на фирми и на дистрибутори за лекарства.
С тези лимити аз какво да направя, да откача апаратурата от пациент в реанимацията и да му кажа, че парите са свършили? Ще закарам този болен пред НЗОК – те да му свалят апарата, не аз. Откъде-накъде аз ще съм виновен, че лимитът е свършил? Моята задача е да помогна на болния.
– Министър Москов прави реформа в Спешната помощ по системата на т.нар. триажи за прием на пациентите в спешните отделение. Според вас удачен ли е този вариант, тъй като вие имате дългогодишен опит в системата?
– Да уточним, че това е нов стандарт, който е прекрасен, но този модел важи за доболничната помощ. Би било огромен успех, ако финансирането на доболничната и болничната помощ стане единен комплекс. А за това се изискват огромно административно усилие и допълнителни държавни средства за болничната част. Ако се спре само доболничната помощ, това не е решение на проблемите в Спешна помощ.
На всички хора им е много приятно да слушат за нови линейки, вертолети, нова апаратура, но всички българи трябва да разберем, че това е само транспорт. Важна е медицината и ако нямаме лекари, сестри и дори парамедици, които да решат медицинския проблем, нямаме нищо.
Ние направихме тежката реформа 1998-1999 г., защото БЛС, МЗ, парламентарната здравна комисия и стартиращата НЗОК бяхме единни като юмрук. Имаше грандиозни скандали между нас, но ние, лекарите, бяхме най-силни и правихме здравните закони, депутатите само ги приемаха. Сега сме изтривалка на всички.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново