Проф. Ивайло Търнев: Стресът отключва фибромиалгия – болестта на ХХI век

Публикувано на ср, 13 юли 2016
4539 четения

Жените боледуват 10 пъти по-често,

засяга хората с по-ниски доходи и образование, най-често разведени

Фибромиалгията е болестта на ХХI век и все още тя е непозната за специалистите. Това обяви наскоро проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по неврология при Александровска болница в столицата. Водят се дебати дали това е заболяване, или синдром, дали е обективно състояние, или нещо се случва в главата на пациента, има ли надеждни критерии за диагностика, лечима или нелечима е болестта, кой я лекува- невролози, ревматолози, ендокринолози или психиатри, какво е точно лечението – с медикаменти или с нелекарствени средства. Но общото становище е, че фибромиалгията е честа причина за хронична мускулоскелетна болка, често засягаща цялото тяло.
Според проучвания фибромиалгията засяга жените 10 пъти повече, но общо двата пола най-често боледуват между 35 и 60-годишна възраст. С напредване на болестта се стига и до спиране на работа, обяснява проф. Търнев. Разпространението на това заболяване в общата популация е от 0,7 до 3,3 %. Роднини с първа степен на родство с болни пациенти показват 8 пъти по-висок риск за развитието му, в сравнение с населението. Честота на фибромиалгията сред родственици от първи ред е 6,4 %. Причината е, че специфични генни мутации могат да предразположат към развитието на фибромиалгия. Освен това значение имат и фактори като физически и психически травми, емоционален стрес и автоимунни нарушения.
От психосоциалните травми водещо значение имат проблемите на работното място. Важна роля играят също инфекциите като хепатит С, Лаймска болест, Парвовирус Епщайн бар вирус, СПИН и др. Не са за пренебрегване и фактори като наднорменото тегло и затлъстяването, а също и понижената физическа активност, характерна предимно при жените. Те също могат да провокират възникване на фибромиалгията. Не на последно място са липсата на витамини от вида на В и Д.
Болки в мускулите и ставите, умора, скованост, нарушения в съня, депресия, адинамия, чувство за подуване на крайниците са признаци на болестта. Замаяност, главоболие, страх, гняв, констипация, диария, тазова болка, парене при уриниране, нощно изпотяване са още симптомите, с които лекарите се сблъскват.
При 46 процента от засегнатите с фибромиалгия тя се диагностицира късно и по-големият проблем е, че се поставя грешна диагноза. Според проф. Търнев причината е неспецифичната симптоматика, която е характерна и за много други заболявания. Но през 1981 г. като изявени симптоми на болестта са определени предимно тревожност, умора, безсъние, скованост и болки в някои чувствителни точки. Болката е дълбока, постоянна и грипоподобна, трае най-малко три месеца, тя се засилва при физически натоварвания. Много от пациентите се оплакват, че имат нарушена концентрация в паметта.
Проф. Търнев обяснява също, че въпросната болка може да се появи от дясната или лявата страна на тялото, под и над кръста, в аксиалната мускулатура и поне в 11 от общо18 чувствителни точки.

Скрининг от 6 въпроса насочва към фибромиалгия

На тях пациентът отговаря с “да” или “не”, като в резултат на отговорите може да се отличи заболяването от другите ревматични болести. В този скрининг положителните отговори са – аз имам болка в тялото, болката се придружава с умора, чувствам болката като горене, електрически шок или крампи, болката се придружава като боцкане, трептене, убождане и изтръпване, има проблем с храносмилането, уринирането, има главоболие. И шестият отговор е – болката влияе негативно върху съня и концентрацията на паметта.
За всеки положителен отговор се дава по 1 точка, а за отрицателен – 0 точки. Човек има фибромиалгия, ако е отговорил положително на 5 от 6-те точки. Интересно е проучването, което показва, че от фибромиалгия по-често страдат хората с ниски доходи, с по-ниско образование и по-често разведени, казва проф. Търнев.
Неврологът обяснява още, че заболяването засяга основно централната нервна система. То е свързано с преждевременното стареене на мозъка, загуба на сиво мозъчно вещество, когнитивни нарушения, редуциран антиоксидантен капацитет и значително повишаване на невралгията. Що се отнася до специфичните болкови точки в тялото, тези места трябва добре да се познават от специалистите, за да се постави точната диагноза.

Фибромиалгията често е свързана с депресията,
тежестта на която се определя от силата на болките

Проучвания показват, че при 14 процента от пациентите депресията е тежка, при 28 процента – умерена, и при 36 процента – лека. Но лечение на заболяването има и то цели да понижи именно болката и придружаващите я симптоми и по този начин да се повиши качеството на живот на пациентите. Използва се мултидисциплинарна терапия, която се индивидуализира според всеки болен. Употребяват се основно аналгетици, антидепресанти и миорелаксанти и стандартната практика е една трета от болните да употребяват по 4 лекарства.

Аеробика, акупунктура, музико- и балнеотерапия, диетолечение,
масаж и плуване допълват лечението

Според проф. Търнев най-добре е за всеки пациент да се направи индивидуална програма на базата на неговите възможности. При засилване на болките от физическите упражнения, програмите трябва да се модифицират, но не и да се спират.
Прекрасен начин на терапия е още водната аеробика, но тя да бъде съобразена с образователни модули и поведенчески техники. По този начин болните се научават да управляват болката при кризи. Транскраниалната магнитна симулация също е ефективен метод за лечение на пациенти с фибромиалгия. Много важно е също всекидневно да се отделя време за достатъчен сън, най-малко по 7-8 часа, като се ляга по едно и също време. Има и елементарни упражнения на дишане и отпускане на мускулите, които намаляват стреса в тялото и редуцират симптомите на фибромиалгията.
Неврологът коментира още, че истинско изкуство е да лекуваш това заболяване. То променя живота на пациентите с болка. Разбира се, лекарите трябва да бъдат обучени да разпознават фибромиалгията, а след това да се обменят най-добрите практики. Необходимо е да се борим и със скептицизма по отношение на това заболяване и това е целта на Европейската мрежа на асоциациите по фибромиалгия, споделя проф. Търнев.
Все пак прицизното лечение на тази болест на ХХI век е важно, за да се спре прерастването ѝ в паническо разстройство, и вече има такива случаи, отбелязва професорът.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново