Проф. Иван Мургов: 70-80 % от болестите тръгват от нарушената микрофлора на храносмилателната система

Публикувано на вт, 31 мар. 2015
8032 четения

Употребата на антибиотици задължително трябва да се съчетава с пробиотици, за да се поддържа равновесие

Проф. Иван Мургов е микробиолог, завършил е Университета по хранителни технологии в Пловдив, със специалност по технология на млякото и млечните продукти. От 1982 г. е професор по микробиология, има специализации в Русия, Франция и САЩ. Дълги години ръководи катедрата по микробиология на УХТ, бил е и зам.-ректор на университета. Има над 240 научни публикации, научнопопулярни филми, монографии, учебници, патенти и изобретения, носител е на много награди за научни постижения. Създател е на българските пробиотици “Ентеросан”. Марката е регистрирана в ЕС.
Миналата седмица проф. Мургов беше гост на международното изложение “Здраве, щастие, красота”, което се проведе във Велико Търново.

– Проф. Мургов, какво представляват пробиотиците?
– Това са препарати, които съдържат висока концентрация на живи полезни микроорганизми, които представляват нормалната микрофлора в стомашно-чревния тракт. Буквално пробиотик означава “за живота”, а в храносмилателната система живеят като брой 10 на 14-а степен микроорганизми. Това е един огромен биореактор, който съдържа около 400 вида микроорганизми, но преобладават полезните лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, които ги има и в киселото мляко. Може да се каже, че пробиотичната микрофлора се отнася към т.нар. “златна” микрофлора на стомашно-чревния тракт, тъй като тези микроорганизми продуцират вещества, наречени бактериоцини. Те прогонват и убиват патогенните микроорганизми, които ни разболяват и обезвреждат токсините. В случая пробиотиците регулират състоянието на храносмилателната система и заедно с това карат имунната система да бъде нащрек. Ако изчистим тази пробиотична микрофлора, ние обричаме организма.
Още с раждането бебето поема тази микрофлора от майката. Тя се обогатява и чрез кърмата, а в стомахчето на детето се образува биореактор. Бактериите в него започват да се възпроизвеждат и по този начин предпазват бебето от болести. Все пак детето се разболява и сега често лекарите изписват антибиотици. Те обаче унищожават полезната микрофлора и се стига до дисбактериоза. Започват да се размножават несвойствени микроорганизми. Никой не отрича ползата от антибиотиците, въпреки че у нас те се пият прекомерно, но употребата им задължително трябва да се съчетава с пробиотици, които възстановяват нормалната микрофлора и поддържат равновесие.
Пробиотиците, както и продуктите от техния метаболизъм, предпазват чернодробните клетки от увреждане и помагат за възстановяване на увредените вече стени на черния дроб. Освен това се задържат микроелементи в кръвта, а също в тъканите и костите, от друга страна, се укрепва чревната лигавица, която не позволява на вредните вещества и патогенните организми да навлязат в органите на тялото. Така организмът ни се предпазва от възпаления, хранителни и вагинални гъбни инфекции.
Пробиотиците са познати у нас отпреди 20 години. С напредване на технологиите пробиотичните бактерии вече се подбират по строго дефинирани качества. В една таблетка пробиотик се съдържат над 10 млрд. живи клетки, които са активни повече от 2 години. При проучвания установихме, че заедно с тези живи бактерии, когато добавим аминокиселини, витамини, органични киселини, микроелементи и др., можем да отговорим на много по-сериозни потребности на човешкия организъм. Става въпрос за сериозни заболявания, които се повлияват положително от пробиотиците.
При изследвания установихме още, че 70-80 % от болестите тръгват от нарушената микрофлора на храносмилателната система. Това може да стане с лоша храна, инфекция, настинка, лечение с антибиотици, стрес и др. Откритието е, че тези проблеми могат да се повлияят чрез пробиотиците, които нямат странични явления, обикновено се пият преди храна.
– А от къде тръгва идеята за създаване на пробиотици?
– Всичко дойде от руския учен и носител на Нобеловата награда за физиология Иля Мечников, когато посещава България. Тук той намира доста столетници и като причина за българското дълголетие открива, че това е киселото мляко. Мечников е бил добър приятел с откривателя на лактобацилус булгарикус – д-р Стамен Григоров, били са сътрудници. Така руският учен си е взимал от българската закваска на киселото мляко и правел проучвания. Така се открива ролята на млечно-киселите бактерии и тяхната полза за поддържане на здравето.
След това идеята е продължена от българския учен Иван Богданов, който открива бифидните бактерии и патентова препарати с противораково действие. За съжаление и той изпревари времето и светът не беше готов да приеме неговите уникални разработки.
Заедно с Богданов по това време работи проф. Тони Гергинов, който създава българската закваска, която е изнесена за Япония. Докато дойде нашият ред по стълбицата, пътят е постлан с редица успехи, които отварят врата на по-новите технологични решения.
– Вие сте създател на българските пробиотици “Ентеросан”, за какво помагат те?
– “Ентеросан” означава здраве на стомашно-чревния тракт. Имаме ли го, това ни гарантира 50 % от общото здраве. Пробиотиците помагат при спукана язва и не са малко случаите, когато тя се затваря. Също при полипи и хемороиди. Употребата на пробиотици повлиява добре киселините в стомаха, нормализира кръвното налягане и холестерола. Диабетици, хора със сърдечносъдови проблеми, учестен пулс, аритмия също се подобряват след употребата на видовете “Ентеросан”.
С научноизследователския екип при Университета по хранителни технологии установихме, че голяма част от алергиите са свързани с неправилно храносмилане и гнилостни процеси, при които се отделя амоняк и други отрови. На тази база създадохме нов пробиотик, който се справя много успешно в битката с алергиите. Идвали са при нас много пациенти с този неприятен проблем, които са харчили десетки заплати за лекарства, но те не са им помогнали. След като им препоръчваме съответния вид пробиотик, само след месец алергията се успокоява.
Нашата идея е колективът ни да направи основната част от пробиотичните продукти. Това ще стане бавно и трудно. Преди 15 години, когато започнахме да произвеждаме пробиотици, всички ни гледаха изумени. Сега повечето от българите знаят за тях. Същото очакваме да се случи и с т. нар. функционални храни. Това са продукти, които имат определени компоненти, подсилващи действието им. Става въпрос за пробиотици, аминокиселини, витамини и др. Тези функционални храни няма да се отличават от другите.
– А ще ви допуснат ли на пазара хранителните компании, които са окупирали обществото с консерванти, оцветители, овкусители, ароматизатори и десетки още Е-та?
– Тази битка е жестока, ние сме опитните мишки на господарите от Запад. Вземете лекарствата, които се изпитват върху пациенти в болниците. Вместо върху опитни животни, фармацевтичните компании ги изпитват върху нас.
Но искам да отбележа и нещо друго. Ние стигнахме до извода, че в генезиса на болестите, освен лошото хранене и некачествената храна, особен дял има стресът. Нашият народ е стресиран генерално, той е вкаран в една междуособна битка – всеки срещу всеки, всичко е политизирано. Отделно ни влияе беднотията, липсата на работа. В тази връзка двама американски лекари са установили, че стресът стига до клетъчно равнище. И гените в клетките по особен начин се зареждат и реагират и за да се постигне изцеление, трябва да се търсят механизмите за преодоляване. Отделно ние се мразим тотално, не можем да си простим. Имаме ден за прошка, но той е формален. Когато човек намери ключа на сърцето си към прошката, той освобождава себе си, а не противника. Щом простиш на противника, ти се даряваш със здраве. Ето, това от детската градина до последните дни на живота на човека трябва да бъде водещо начало. Така ние ще бъдем свободни и по този начин изчистваме стреса.
Оказа се, че пробиотиците могат да повлияят положително на множествената склероза, епилепсията, болестта на Паркинсон, болестта на Базедов, които са свързани именно със стреса. С всички болни с множествена склероза, с които съм разговарял, те са претърпели изключително тежки стресове преживявания.
Ето най-новото откритие, което миналата седмица съобщиха германски учени от института “Макс Планк” в Дрезден. Сензацията е, че българското кисело мляко лекува болестта на Паркинсон. Да, но ние още преди 12 години сме разработили пробиотици против тази болест, дори изпратихме от тях на папа Йоан Павел Втори, който страдаше от това заболяване. Вече сме изпитали и друг пробиотик за епилепсия в една психиатрична клиника и резултатите са много добри. И друго, ако човек използва пробиотиците профилактично, вечер да взима по една таблетка, няма да има нужда от купища лекарства и отрови.
– Какво ново разработвате сега, проф. Мургов?
– Пуснахме наскоро съвсем нов препарат – Антивир, който покачва имунната защита и ни защитава от херпесите и грип. Предстои да предложим нов пробиотик за спортистите. Всички те са свръх натоварени и стресирани и се надяваме, че с новия препарат за профилактика ще имат още по-големи успехи на следващата олимпиада, а и ще се възстановят бързо.
Мечтата ни е да превърнем храните във функционални, но за това трябва национална програма за действие. Идеите са заложени и се надявам това да се случи. Нашият колектив има 20 години изследователска работа, постигнали сме много успехи, помогнали сме на много хора и нашият народ трябва да ни вярва.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново