Проф. Гюровски е носител на наградата “Д-р Димитър Моллов”

Публикувано на пт, 5 юни 2015
453 четения

Проф. Александър Гюровски е новият носител на наградата “Д-р Димитър Моллов”. Хирургът, който е на 91 години, бе избран единодушно от Регионалната колегия на БЛС във Велико Търново. Тя за пета поредна година провежда форума “Моллови дни”, на който се разглеждат актуални проблеми в медицината и се отчита заслугата на д-р Димитър Моллов от Беброво, първия председател на Българския лекарски съюз, основан преди повече от 100 години.
“Молловите дни” ще се проведат на 5 и 6 юни във Велико Търново. Официалното откриване е на 5 юни вечерта, когато за особените заслуги към хирургията ще бъде награден проф. Гюровски. На следващия ден започват лекции, а темата е – “Трансплантациите – живот, победил смъртта”. Основен модератор ще бъде анестезиологът д-р Пламен Маринов, дългогодишен началник на реанимацията на МОБАЛ във Велико Търново и координатор по донорство. С поднасяне на венец на признателност пред паметната плоча на д-р Моллов в Беброво  ще завършат “Молловите дни”, организирани от РК на БЛС.
Проф. Александър Гюровски е действащ хирург в общинската болница на Павликени. Той е основател на хирургичната школа във великотърновската болница, където работи като началник на хирургията. Негови ученици оперират и до днес.
Преди дни за особени заслуги към медицината проф. Гюровски  получи и голямата награда на здравното министерство – златен почетен знак, първа степен с лента.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново