Продължава да расте броят на болните от варицела

Публикувано на пт, 19 май 2023
278 четения

Продължава да нараства броят на болните от варицела, отчитат от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. За изминалата седмица са регистрирани общо 53 случая, като най-много са в община Павликени – 24 и в община В. Търново – 20. Останалите деветима инфектирани са от община Г. Оряховица. В предходния период 1-5 май случаите на варицела са 35, а за периода 24-30 април са били 53.
Увеличението на броя на болните от варицела в областта започна още миналата година, когато беше отчетен ръст от 80 % спрямо случаите от 2021 г. Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до сериозни усложнения за здравето. Също така заболяването е едно от най-заразните и около 90 % от контактните на болен се заразяват, ако нямат изграден специфичен имунитет към причинителя.
През последната седмица в областта са установени и 6 случая на скарлатина, като всички са от община В. Търново, регистрирани са и 2 болни от ентероколит. Сериозен спад се отчита при острите респираторни заболявания, които са едва 11. Случаите на Covid-19 са общо 20, показват още данните на здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново