При голям интерес премина кампанията за измерване на кръвното налягане

Публикувано на ср, 17 май 2023
390 четения

При много голям интерес премина кампанията за измерване на кръвното налягане във В. Търново. Тя се проведе пред сградата на Общината и бе организирана от Специализираната болница за активно лечение по кардиология по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Целта бе повишаване на здравната информираност на жителите на старопрестолния град относно превенцията и ранната профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Само за час през пункта над 100 души провериха стойностите на своето кръвно налягане.
„По-възрастните хора повече обръщат внимание на своето кръвно налягане, докато по-младите неглижират този проблем. Но сърдечно-съдовите заболявания и високото кръвно налягане се подмладяват и вече има заболявания, които не се проявяват в петото или шестото десетилетие, а се срещат дори при хора между 30 и 40-годишна възраст“, разказа д-р Деница Недялкова.
Оптималните стойности на кръвното налягане зависят от индивидуалния сърдечно-съдов риск на човек и придружаващите му заболявания, но за нормални се приемат стойности между 120 и 130 за горна граница на 80 – 85 при долната граница.
„Ако човек страда от захарен диабет, исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане или висок холестерол, трябва поне веднъж годишно да посети кардиолог. А кръвното налягане трябва да се измерва всеки ден, особено при смяна на лекарствата, дори два пъти за деня“, допълни д-р Недялкова.
По време на кампанията бяха раздавани и информационни брошури на гражданите. Специалистите обясняват, че не случайно хипертонията се нарича“тих убиец“. Повечето хора с това заболяване не знаят за проблема, тъй като може да нямат признаци или симптоми. Рисковите фактори, които влияят върху кръвното налягане, са нездравословното хранене – прекомерна употреба на сол, храни с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини, нисък прием на плодове и зеленчуци.
Нелекуваното и лошо контролирано артериално налягане може да увеличи риска от редица сериозни и потенциално животозастрашаващи здравословни състояния, като миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, аневризми и др. Симптомите на нелекувана хипертония са силно главоболие, световъртеж, тежест или стягане в гърдите, кръв от носа, гадене, отпадналост, замъглено зрение и др. При подобни проблеми непременно трябва да се потърси медицинска помощ, съветват специалистите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново