През октомври е най-добре да се имунизираме против грип

Публикувано на ср, 21 окт. 2015
518 четения

Нужни са поне 14 дена, за да се създадат антитела срещу вируса

Октомври е най-подходящият месец за имунизация против грип. Ваксини вече има в аптеките, съобщи шефът на великотърновските епидемиолози в РЗИ д-р Веска Войчева. На организма са необходими най-малко 14 дена, за да се създадат антитела срещу вируса и за улеснение на гражданите в РЗИ работи имунизационен кабинет, който прави ваксинации всеки понеделник, сряда и петък в рамките на работното време от 8,30 до 17,00 часа. Ако човек си купи противогрипната ваксина от аптеките, където цената ѝ е между 8 и 10 лв., ще плати 2,00 лв. за манипулацията в имунизационния кабинет. РЗИ предлага и с ваксината, която е два вида – “Инфлувак” и “Ваксигрип”. Тя се заплаща от пациента. По принцип общопрактикуващите лекари имунизират своите пациенти, но има граждани, които нямат джипита и могат да се възползват от имунизациите в РЗИ, уточни д-р Войчева.
“Калифорния”, “Швейцария” и “Пукет” са трите вида грипни щама, които се очаква да ни разболеят от грип тази зима, обясни епидемиоложката. За нов се смята “Швейцария”, но всички марки противогрипни ваксини съдържат и трите щама. Според д-р Войчева още е рано да говорим за епидемия, няма изолиран щам, но по принцип тя започва в края на годината и достига върха си към края на януари. Това сочат анализите през последните години. Но гражданите могат да бъдат спокойни, че като се ваксинират през октомври, ще имат имунитет и през февруари. Иначе ако го направят през декември, не че е забранено, може вече да са се заразили преди това и да се разболеят, защото още нямат имунитет.
В момента върлуват различни вирусни инфекции, свързани с висока температура, кашлица и хрема, но това не е грип. Тези инфекции минават бързо, почти без усложнения, за разлика при грипа, при който има и смъртни случаи. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести всяка година у нас умират между 2000 и 3000 души от пневмония, най-честото усложнение на грипа. Починалите най-често са възрастни хора над 65 г. и това се случва по време на грипната епидемия и малко след нея. Това е косвено доказателство, че смъртността е свързана с вирусните инфекции и усложненията от тях.
Препоръчително е да се имунизират най-вече хората над 60-годишна възраст и малките деца над 6 месеца, каза още д-р Войчева.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново