Преглеждат безплатно за атопичен дерматит

Публикувано на вт, 24 окт. 2023
259 четения

Безплатни прегледи за атопичен дерматит ще се проведат през ноември във В. Търново. Те са част от кампанията “Отново в кожата си”, подкрепена от Българското дерматологично дружество. В инициативата се включват водещи дерматолози от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, В. Търново и Бургас. Записването е на телефон 0885/375 149, всеки делничен ден от 09,00 до 17,00 ч. Прегледите ще се осъществяват през целия месец ноември, а час може да бъде записан до 10 ноември. Във В. Търново прегледите ще извършва д-р Теодора Чолакова от Центъра за кожно-венерически заболявания на ул. “Бузлуджа” 1.
Консултациите са насочени към пациенти с тежка форма на заболяването, като ще се преглеждат деца и възрастни от 12 години нагоре. В България от заболяването са засегнати около 400 000 деца и 200 000 възрастни. Атопичният дерматит е хронично заболяване, което причинява възпаление, сърбеж и сухота на кожата. Това е една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема, която обикновено започва в детството, но може да се появи и на всяка възраст.
Атопичният дерматит е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот на пациентите. Над 80 % от тези, които страдат от тежките му форми, не спят повече от час и половина на ден. Всеки трети пациент пък с тежка форма развива депресия или тревожност. Същевременно 76 % от пациентите са само на локална терапия и имат незадоволителен отговор на лечението си. Затова и кампанията се насочва именно към тези, които не могат да контролират състоянието си и имат нужда от нови възможности за терапия. За пациентите с тежък атопичен дерматит вече има ново лечение, което НЗОК покрива от средата на юли 2023 г. Терапията дава много бърз ефект и пациентите нямат никакъв сърбеж, спят спокойно, нямат нови раздразнения по тялото и ръцете. Качеството им на живот значително се подобрява и то за кратък период от време, посочват организаторите на кампанията.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново