Правят клиника на открито във Велико Търново

Публикувано на вт, 24 мар. 2015
607 четения

Клиника на открито ще бъде организирана по програма СИНДИ във Велико Търново. Тя ще се проведе в парк “Дружба”, а кампанията е насочена към превенция на затлъстяването и високото кръвно при подрастващите, съобщи д-р Диляна Вачкова от общинския отдел при общината.
Клиниката се прави за първи път в града, като в нея ще участват ученици от училищата във Велико Търново. В парка ще има пунктове за измерване на теглото и индекса на телесната маса, а също и на кръвното налягане. Ще бъдат раздадени и здравно-образователни материали за здравословното хранене и двигателната активност.
Миналата година във Велико Търново бе направено проучване сред 706 ученици за носителство на факторите на риска и са констатирани твърде тревожни тенденции за затлъстяване и хипертонии сред учениците, каза още д-р Вачкова. Със стойности над 140/90 mmHg са 7,6 на сто от великотърновските ученици между 14 и 18 години, като делът им е нараснал три пъти спрямо изследване през 2004 г.
Проучването е показало още, че всеки пети от изследваните ученици е с наднормено тегло, а 7,2 процента – със затлъстяване, което се увеличава през последните 10 години. За съжаление една трета от учениците с наднормено тегло имат и хепертония. Най-застрашени са 14-годишните, където при момчетата и момичетата делът на наднорменото тегло е удвоен за същото време. Тези тревожни резултати ни дадоха повод да организираме клиниката на открито, коментира д-р Вачкова.
Освен това програма СИНДИ открива и интернет платформа за споделяне на добри практики за превенция на рисковите фактори. На нея ученици ще споделят изпитани препоръки и здравословни диети за отслабване, а също и за спортни инициативи и постижения. Компетентно жури от медици ще излъчва месечни и годишни победители сред учениците, учителите и училищата, постигнали най-добри резултати.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново