Поне пет денонощни аптеки са необходими за областта

Публикувано на ср, 16 Ное. 2022
430 четения

Необходимият минимален брой аптеки за област В. Търново е 78 при работещи в момента 72. Около това становище се обедини комисията за изготвяне на Областна аптечна карта. Дефицит има и при аптеките с денонощно обслужване. Според анализа на областната комисия в региона са необходими пет денонощни аптеки – 2 във В. Търново и по 1 в Г. Оряховица, Павликени и Свищов. Такава обаче в момента има единствено в областния град.
Заседанието на комисията беше водено от областния управител инж. Георги Гугучков, а в него участваха директорът на РЗИ д-р Евгения Недева, представители на РЗОК, Регионалната фармацевтична колегия, Националната пациентска организация и др.
Минималният брой аптеки, необходим за всеки регион, се определя според методика на база географските особености и демографската структура на областта и формиращите я общини, обуславящи фармацевтичните потребности на населението. Минималният брой аптеки е определен в съответствие с броя на населението във всяка община при норма на осигуреност – 1 аптека на 3230 души население. За общините с повече от 10 % труднодостъпни места е приложен коефициент 1,5.
В момента във В. Търново действащите аптеки са 35 и са повече от минималния брой 27. В общините Златарица /2/ и Полски Тръмбеш /4/ сега действащите аптеки съвпадат с необходимия минимален брой, а във всички останали общини е по-нисък. За четири от общините – Елена, Златарица, Стражица и Сухиндол е приложен коефициент 1,5 заради труднодостъпните райони.
Минималният брой фармацевти за областта е 231. Нужни са поне 98 фармацевти. По данни на съсловните организации обаче броят на магистър-фармацевтите е едва 161, като от тях само 139 работят в открити аптеки, а броят на помощник-фармацевтите е 91. Най-много са фармацевтите във В. Търново – 75, в Стражица има само един, а в Сухиндол въобще няма.
В 17 аптеки работи само 1 магистър-фармацевт, в още 18 – по двама, което означава, че в половината обекти броят им е под необходимия минимум от 2,5 практикуващи.
Минималният брой аптеки, приготвящи лекарствени продукти по магистрална и фармакопейна рецептура е 0,33, сочи още анализът на комисията. Затова за изготвяне на Областната аптечна карта се предлага по този показател да има 1 аптека за община В. Търново. Поне 5 са нужните аптеки в областта, които да отпускат лекарствени средства със специални рецептурни бланки, като в момента реалният им брой е 37. Тези, които отпускат лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК са 61 при минимален брой 19.
По време на заседанието са постъпили предложения от общините Елена, Г. Оряховица, В. Търново, Павликени и Лясковец за корекция в проекта за областна аптечна карта. Членовете на комисията са ги приели и са заявили, че при изготвяне на Националната аптечна карта няма да бъдат допуснати рестрикции от страна на НЗОК, както и досега, за броя на сключените договори с аптеките в област В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново