Полски Тръмбеш иска национална болница за физиотерапия

Публикувано на чт, 12 Ное. 2015
977 четения

Полски Тръмбеш иска национална болница за продължително лечение, физиотерапия и рехабилитация, заяви кметът Георги Чакъров по време на първото заседание на комисията по изготвянето на нова Областна здравна карта. Кметът обясни, че новата болница трябва да бъде включена в документа, за да се осигури финансиране.
Общината е стигнала до това решение заради застаряващото население в региона и съседните общини. При възрастните най-много са инсултите и инфарктите, които изискват продължителна терапия и раздвижване. Още повече че досега няма клинични пътеки от здравната каса и престоят в болница е кратък. В област В. Търново има само два хосписа за по-дълъг престой на болни, но те са с такси.
Преди няколко години в П. Тръмбеш беше закрита болницата, но сградата остана и е подходяща за ново лечебно заведение, коментира още Чакъров. Той допълни, че общината има готовност да въведе и телемедицината, а чрез нея може да се прави скрининг на заболяванията в Северна България. И най-вече да се определя рискът от прединфарктни и прединсултни състояния на пациенти, които да се насочват своевременно в специализирани кабинети. Като природна даденост в Полски Тръмбеш има минерален извор, който трябва да използваме максимално, е категоричен Чакъров.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново