Пет нови случая на ХИВ/СПИН са доказани при лица от областта

Публикувано на пт, 2 Дек. 2022
275 четения

Пет нови случая на ХИВ/СПИН са доказани в референтна лаборатория в София при лица от област В. Търново от началото на годината до сега. Това информират от Регионалната здравна инспекция по повод 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Носители на инфекцията са една жена и четирима мъже.
Общо 73 души са преминали през Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в здравната инспекция във В. Търново от началото на годината. От тях 48 са мъже, а жените са 25. Изследвалите се за инфекцията са на възраст между 18 до 52 години, като при тях няма положителен резултат. В кабинета в РЗИ освен за ХИВ/СПИН се извършват изследвания и за други заболявания – сифилис, хепатит В и С и др. Всеки, който иска да се тества, може да го направи анонимно и безплатно през работните дни от 8,30 до 12,30 часа и от 13,00 до 15,30 часа.
По повод 1 декември, РЗИ – В. Търново, организира регионална АНТИСПИН кампания. Тя включва интерактивни обучения и презентации с ученици от професионални гимназии и основни училища. В инициативата участват и доброволци на БМЧК – В. Търново. В кампанията са включени също арт работилница за изработка на кутийки за презервативи с послание за отговорно сексуално поведение и червени лентички, ролеви игри и дискусия по темата “Знаем ли всичко за СПИН” в ХГ “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново. От РЗИ са оказали съдействие за съорганизиране на кампания, посветена на превенцията на ХИВ/СПИН сред млади хора от четири училища в градовете Г. Оряховица и Павликени.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново