Първи случаи на Лаймска болест са регистрирани в област Велико Търново

Публикувано на чт, 11 май 2023
591 четения

Двама души са заболели от Лаймска болест, показват данните на Регионалната здравна инспекция за заразните и паразитни заболявания в областта. Това са първите случаи за тази година. Инфектираните лица са от община В. Търново и са установени в края на април. Лаймската болест се предава чрез ухапване от кърлеж и протича през три стадия. Ако инфекцията не бъде лекувана, може да се стигне до сериозни увреждания като хронични възпаления на ставите, необратими кожни промени, атрофия на зрителния нерв, нарушения на паметта. Особено важна е ранната диагностика и навреме приложеното адекватно лечение, които могат да предотвратят тежките изменения в засегнатите органи, напомнят от здравната инспекция.
В края на април в областта са регистрирани и трима болни от туберкулоза. Те са от общините В. Търново, Г. Оряховица и Стражица.
През последната седмица в областта са установени 35 случая на варицела, като най-много са в община Павликени – 21. В община В. Търново са 7 души, в Лясковец – 3, и по двама в Г. Оряховица и Свищов. Петима души са заболели от ентероколит, а 28 от остри респираторни заболявания. Общо 11 души са се заразили със скарлатина, отчитат от РЗИ.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново