Пак е време за житния режим

Публикувано на пт, 6 февр. 2015
1634 четения

Учителят Петър Дънов за пръв път предлага на своите съмишленици житния режим през 1921 година. Отначало постът е от 24 часа, от четвъртък вечер до петък вечер. По-късно го сменя от от четвъртък на обяд до петък на обяд, всяка седмица, докато започнал да го препоръчва за десет дена.
Постът обикновено се прави в началото на месец февруари, когато луната започне да намалява. Според последователите на Дънов през тази година най-подходящото време е от 6 до 15 февруари включително. Всеки ден по време на житния режим се приемат 100 гр. жито, разпределя се на три приема – закуска, обяд и вечеря, 3 ябълки (за тонизиране на нервите), 9 ореха (за усилване и подхранване на мозъка), 1 супена лъжица мед (за регулиране на стомаха) и няколко капки лимон.
Житото влияе много добре на сърцето. Два часа след изяждането му се пие гореща вода, и ако се получава гадене, се капват няколко капки лимон във водата. Когато се ядат ябълките, семките се броят и през пролетта се посяват в земята.
Най-полезно е житото да се яде сурово или накиснато само в гореща вода, но когато човек няма здрави зъби, последователите на учителя съветват вечерта да се сваряват 100 грама жито (очистено и измито) с повече вода. След това се увива с вълнена кърпа, както се прави при подквасване на млякото, и на сутринта житото ще разцъфти и лесно ще може да се дъвче. Важно е да се дъвче дълго време, докато стане на каша в устата. Ако житото не се дъвче добре, то предизвиква болки в стомаха и затягане на червата и човек не може да изкара докрай започнатия режим, обяснявал Дънов.
Добре е, преди започване на режима да се приеме чай от майчин лист, който има очистително действие и да се направи клизма. Важно е още преди режима храната да се намалява постепенно.
Сутринта, в която се започва режимът е хубаво да се каже формулата: “Господи, приеми ме в лечебницата на природата за десет дни”. Сутрин трябва да се закусва след изгрев слънце, а вечер да се вечеря преди залез.
По време на режима Учителят съветвал да се помага на хора, които имат трудности в живота. Храната, която бихме изяли по време на режима, да се даде на бедни хора. Така режимът се осмисля по-добре външно и вътрешно и има по-добър ефект.
Житната вода от свареното жито е чудесно средство за лекуване на кръвта, кръвоносните съдове и още много болести. Хранителността на житото се намира в люспите му, точно това, което хората изхвърлят, обяснявал мъдрецът, живял сред българите. Според Петър Дънов, колкото една страна на Земята употребява повече жито, толкова по-духовни и интелигентни са нейните граждани. В него се съдържат всички необходими елементи за доброто здраве на човека. Учителят казвал, че то е най-чистата храна и е най-добре да се яде сурово, но тъй като съвременните хора нямат здрави зъби, житото трябва да се вари. Житото се свързва с търпението, за това всеки, който иска да притежава това качество, е добре да яде по 100 грама сурово, неварено жито.
При житния пост по-трудно е захранването. Отпостването може да започне със спаначена или картофена супа, като се пие само водата. На втория ден може да се поеме разредено картофено пюре. Препоръчват се и плодови сокове – прясно изцедени, салати, печена тиква и други подобни. Важно е храната да се увеличава постепенно. Обикновено колкото дни човек е постил, толкова дни се захранва. Постепенно се увеличава и приемът на сол и хляб.
Учителят казвал още, че житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване на всеки човек в началото на пролетта.

Мария Христова: Житният режим в моя живот

Аз правя житен режим от 1997 г. и до сега не съм пропускала. На мен ми помогна много това, че няколко години бях изкарала Коледните и Великденските пости. Бях правила и пост по метода на Лидия Ковачева, който включва на ден по 800 грама плодове с много чайове.
По време на житния режим аз ставам по-спокойна, не се дразня от поведението на хората около мен – те са свободни да правят каквото искат. Режимът се отразява много добре и на зрението ми. След всеки пост много по-лесно слагам началото на нещо, към което съм се стремила, но не съм имала сили да го започна. Например след такъв пост лесно ми се удаде да спра да вечерям или на другата година – да не ям хляб, или 50 % от храната ми да е сурова.

Аз съм хипертоничка и по време на поста кръвното ми спада много. Често е в идеалните норми 120/80. По време на режима много добре ми действат едночасовите разходки.

През последните две години вместо жито приемам лимец. Той е по мек от обикновеното жито и е по-вкусен. Дъвча го суров, и то с удоволствие.

Ако някой почувства неразположение или страх, трябва веднага да прекрати поста, но пак е нужно да мине през захранване, а не да се нахрани обилно.

Лек пост и успех на всички, които ще опитат!
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново