От сдружение “Ларго” искат повече прегледи за бременните без здравни осигуровки

Публикувано на пт, 13 Ное. 2015
430 четения

По-широк достъп до прегледи на бременни жени без здравни осигуровки искат от сдружение “Ларго”, стана ясно на кръгла маса във В. Търново вчера. На нея присъстваха представители на социални служби и здравни медиатори от областта.
Наредба на МЗ, която регламентира здравната помощ на здравнонеосигурени бременни жени, разискваха основно на форума. Регламентиран е един безплатен акушеро-гинекологичен преглед, но според Сашо Ковачев, председател на “Ларго”, много малко жени знаят за това, а гинеколозите избягват да преглеждат по наредбата, защото има много писане. Освен това, ако прегледът се направи в началото на бременността, то не могат да се открият ред аномалии. И макар документът да регламентира генетичен скрининг, такъв не се прави. Липсва и кръвно изследване, което също трябва да бъде безплатно, но има данни, че лекари искат пари.
Сашо Ковачев отчете още, че най-голям е проблемът при майките под 20 г., които никога не са ходили на преглед. Това касае и многодетните жени, е показало проучване по изпълнение на наредбата. В селата бременните жени не са виждали гинекологичен преглед, защото няма специалисти, които работят предимно в големите градове. Парадокс е и фактът, че в Стражица, където раждаемостта в областта е най-висока, няма нито един гинеколог. Жените ходят на прегледи в Г. Оряховица или В. Търново, но тези, които имат пари за път. Затова от сдружението ще изпратят петиция до МЗ с предложение за промени в документа. Настояваме за втори профилактичен преглед на ехограф и кръвна картина на здравнонеосигурените жени, съобщи Ковачев.
От “Ларго” искат още мобилен гинекологичен кабинет да обикаля селата и да преглежда особено жените от ромския етнос. А също така да не се пропускат  регламентираните генетични изследвания, които биха намалили случаите на мъртвородените деца.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново